Minister Hoefdraad: “Korpschef kan rustig wachten op autorisatie”

De veiligheid van burgers komt niet in gevaar als het ministerie van Financiën de gelden van het Korps Politie Suriname (KPS) niet op tijd autoriseert. “Er is een klacht van de korpschef dat de autorisaties niet snel genoeg komen. Wij hebben een totaal staatsapparaat te financieren. Een staatsapparaat dat heel veel geeft aan subsidie. We moeten ziekenhuizen en SZF-rekeningen kunnen betalen, scholen open blijven houden, bustransporten en ook de veiligheid blijven garanderen. Als je naar de criminaliteit van de VS en Nederland kijkt, ga je niet bij misdaad aangeven dat zoiets is gebeurd, omdat de autorisatie laat is gekomen. De misdaad gaat een misdaad blijven en wij moeten die misdaad blijven bestrijden.” Dit stelt minister Gilmore Hoefdraad van Financiën naar aanleiding van de reactie van waarnemend korpschef Agnes Daniel die enkele dagen geleden via de krant aangaf dat er inderdaad wat stagnaties zijn bij het hanteren van de procedures voor autorisatie. “Het duurt werkelijk heel lang. Ik kan mij voorstellen dat het van invloed kan zijn op je optreden wanneer je op een bepaald moment door je moeizaam opgebouwde voorraden heen bent. Ik heb wel eens door gerapporteerd gekregen dat medewerkers gelden uit hun eigen zak voorschieten”, stelde de politiebaas. Volgens Hoefdraad ligt de schuld niet bij Financiën dat gelden niet op tijd komen, omdat zijn job als minister inhoudt dat hij ervoor moet zorgen dat er geld komt, zodat het apparaat veilig kan varen. Tegelijkertijd moet hij ervoor zorgen dat ziekenhuizen niet sluiten. Dit is waarom hij de korpschef vraagt ‘rustig’ op de autorisaties te wachten.
Elke cent moet duidelijk verantwoord worden
“Elke cent moet duidelijk verantwoord worden, waardoor uitbetalingen wat vertragingen en wrevel met zich meebrengen. Als wij echt wel de tering naar de nering moeten zetten, dan gaan wij dat serieus moeten aanpakken. Ik kan u garanderen dat alles wat cruciaal is, als topprioriteit wordt behandeld en doorgevoerd. Dit, rekening houdend met regels. Ik kan u de verzekering geven dat het ministerie van Financiën op geen enkele manier zaken bewust vertraagt. Dat is niet onze taak”, aldus de minister. De laatste autorisatieaanvraag van de politie is in december 2015 weggegaan. De politiebaas gaf te kennen dat de autorisatie inmiddels is verleend en dat er wat verlichting is ontstaan.
FR

error: Kopiëren mag niet!