Veroorzaker aanrijding kan geen borden lezen

“Ik heb geen rijbewijs en als iemand naast mij zit, dan vraag ik die persoon om de borden voor mij te lezen”, zei de verdachte M. aan kantonrechter Daniella Karamatali op de strafzitting van donderdag. In augustus van het afgelopen jaar reed hij over de Tjon A Kietweg. Op de kruising met de Pandit Paltan Tewarieweg reed de verdachte de kruising in volle vaart op. Hierdoor kwam hij in botsing met een pick-up, die over de Pandit Paltan Tewarieweg reed. De verdachte was ten tijde van deze aanrijding ook onder invloed van alcohol. Het voertuig van de verdachte belandde op zijn kop in de trens en de pick-up ging eveneens in de trens. Door de klap raakten alle inzittenden van de pick-up gewond. De bestuurder van de pick-up, dokter R. , werd op de zitting als getuige gehoord. Hij gaf aan dagelijks over de Pandit Paltan Tewarieweg te rijden en goed op de hoogte te zijn van de situatie. Het voertuig van de verdachte kwam uit de Tjon A Kietweg en ramde zijn pick-up aan de linkervoorzijde. De arts hield de rechter voor dat met een halve seconde verschil de slag midden op zijn voertuig zou zijn gekomen en dan hadden zij het zeker niet overleefd. Hij gaf ook te kennen een slag aan zijn knie te hebben gehad en een forse nektrauma. Zijn echtgenote moest enkele dagen in het ziekenhuis doorbrengen en een overbuurvrouw, die ook bij hem in het voertuig zat, is verschillende malen opgenomen na de aanrijding. Zij heeft aanhoudend klachten van de aanrijding, waarbij zij duizelig wordt en haar werk niet naar behoren kan verrichten. De verdachte gaf te kennen dat hij geen overzicht had op de kruising en daarom de pick-up niet had gezien. De getuige weerspreekt dit. De kruising is heel overzichtelijk en er zijn geen bebouwingen en beplantingen daar. Ook de politieambtenaar die nadien als getuige werd gehoord, gaf aan dat de kruising overzichtelijk is.
De verdachte bekent verkeerd gehandeld te hebben. Bij een ademhalingsanalyse blies hij 225 microgram alcohol per liter geademde lucht uit. De verdachte reed de kruising op met een snelheid van 50-60 km/u. Aan de kantonrechter gaf de verdachte te kennen dat hij in het binnenland werkt en daardoor geen rijles kan volgen. Hij rijdt reeds 6 maanden een auto zonder een rijbewijs. De rechter vroeg hem wie de borden die avond voor hem moest lezen, want hij was toen alleen in het voertuig. Hierop had de verdachte geen antwoord. De zaak wordt verder vervolgd op 28 januari.

error: Kopiëren mag niet!