ABS presenteert resultaten huishoudbudgetonderzoek

ABS presenteert resultaten huishoudbudgetonderzoekHet Algemeen Bureau voor de Statistieken (ABS) heeft gisteren de resultaten van de Volume ll van het ‘Huishoud Budget Onderzoek’ (HBO) 2013/2014 gepresenteerd. Een HBO is primair bedoeld om een representatief consumentenpakket van goederen en diensten en de bijbehorende gewichten op te leveren. Daarnaast levert een HBO een schat aan data met betrekking tot woon- en levensomstandigheden en kan na juiste aanpassingen van eminent belang zijn voor de nationale rekeningen, met name voor wat betreft het uitgaven methode voor het schatten van het BBP.
Simpel gezegd kan over een HBO worden gesteld dat men wil weten welke goederen en diensten worden gekocht, waar ze worden gekocht, hoeveel wordt gekocht en hoeveel wordt betaald. Het onderzoek voor het jaar 2013/2014 is volgens ABS-directeur Iwan Sno een succes geweest. De top drie strata in gemiddelde huishouduitgaven zijn Paramaribo en Wanica (Parwan), met circa SRD 1877, Nickerie SRD 1278 en Commewijne SRD1260. Nickerie heeft de grootste coverage in elektriciteit, water en telefoon, in vergelijking met andere districten. Commewijne heeft de grootste gas coverage. Huishoudens naar stratum en staat van woning: in Nickerie heeft 8% van de ondervraagden aangegeven dat hun staat van woning zeer goed was, 84% heeft aangegeven dat hun staat van woning zeer goed tot redelijk was.
In Suriname is in 1952 (alleen Paramaribo) het eerste succesvolle budgetonderzoek gehouden, waarop vanaf het derde kwartaal 1953 prijsindexcijfers van de gezinsconsumptie werden gebaseerd. Mislukte pogingen voor budgetonderzoekingen die tot revisie van de prijsindex van de gezinsconsumptie zouden moeten leiden, werden ondernomen in 1960, 1977-1979, 1982-1983, 1987 en 1995. Andere succesvolle budgetonderzoekingen werden verder ondernomen in 1968/1969 (Paramaribo en Wanica), 1999/2000 (Paramaribo, Wanica en Nickerie) en 2007/2008 (Paramaribo, Wanica, Nickerie, Commewijne, Saramacca en Coronie). In 2013/2014 kwam Para erbij. Het veldwerk van dit onderzoek heeft plaatsgevonden over de periode 4 november 2013 tot en met 31 augustus 2014, in de districten Paramaribo, Wanica, Nickerie, Coronie, Commewijne, Saramacca en Para.
Het binnenland is vandaag de dag voor ABS nog steeds een uitdaging
ABS moet een consumerbasket kunnen samenstellen, waarbij men dagelijks of een paar keer per week naar de meetpunten gaat, die zijn aangegeven in het HBO. Sipaliwini is logistiek en financieel gezien voor ABS nog een uitdaging. Het ligt in ieder geval in de bedoeling dat er na verloop van tijd districten zullen worden toegevoegd. Vooralsnog liggen Marowijne en Brokopondo op de voorrangslijst.
Het HBO moet volgens de internationale standaarden om de 5 jaar worden uitgevoerd. ABS heeft bij dit onderzoek ook ondersteuning genoten van de International Development Bank. Dit laatste onderzoek is zonder internationale consultants uitgevoerd.

error: Kopiëren mag niet!