Waterberg: “Somo was de eerste die vond dat Pokie en Ajaiso niet teruggeroepen konden worden”

“Toen de toenmalige BEP-parlementariërs Diana Pokie en Waldie Ajaiso van de BEP overstapten naar de Abop, was Paul Somohardjo de eerste die schreeuwde dat de partij de leden niet kon terugroepen. Nu zingt hij een toon die 360 graden is veranderd.” Dit stelt assembleelid Celcius Waterberg, voorzitter van de partij voor Broederschap en Eenheid in de Politiek (BEP) op vragen van Dagblad Suriname. PL-voorzitter Paul Somohardjo gaf eerder aan de media te kennen dat er ook parlementariërs van de coalitie zijn die een rechtszaak aanhangig zullen maken tegen assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons, indien zij de teruggeroepen leden Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan convoceert voor DNA-vergaderingen. In het verlengde daarvan wilde de politicus niet aangeven over welke parlementariërs van de coalitie het gaat. Waterberg benadrukt dat hij in ieder geval niet degene van de coalitie is die de PL-voorzitter bedoelt.
De partij van Somohardjo was de partij die munt sloeg toen de BEP, door overstap van haar leden, uit de toenmalige coalitie werd gezet. PL behield het aantal ministers en kreeg verder ook een onderminister erbij. AC (inclusief BEP) begon in de coalitie Bouterse 1 met 6 ministersposten. Met het uittreden van de BEP kwam AC op 5 ministersposten. Met de reshuffeling kwam AC uiteindelijk op 4 ministersposten. BEP verloor haar ministerspost. Ondertussen was de BEP genoodzaakt tot royement en terugroepen van Pokie en Ajaiso over te gaan, omdat zij het bestuur en de hele partij op ergerlijke wijze schade aan het toebrengen waren. Ondanks positief besluit door het CHS belandde de zaak bij de civiele rechter. De behandeling van de zaak bij de kortgedingrechter werd voor de partij om onbegrijpelijke reden verwezen naar een bodemprocedure. In de tussentijd (2013 -2014) zijn er wederom diverse pogingen ondernomen om Pokie en Ajaiso ‘on speaking terms’ te krijgen. Echter mocht dit niet baten.
BEP heeft tijdens de verkiezingen van mei 2015 in V7-verband opgetrokken met de VHP, NPS, PL, SPA en DA 91. Toen na verkiezingen bleek dat de combinatie slechts 16 zetels behaalde, viel de combinatie uit elkaar. De BEP besloot maar met haar 2 zetels, Waterberg en Rudolf Zeeman, te vertrekken. BEP werd uiteindelijk deel van de regeringscoalitie met de NDP en DOE.
FR

error: Kopiëren mag niet!