CBvS publiceert eerste Financial Stability Report

De Centrale Bank van Suriname (CBvS) publiceert vandaag haar eerste Financial Stability Report (FSR). Het rapport handelt over 2014 en is bedoeld om beleidsmakers, marktpartcipanten, professionals en het grote publiek te informeren omtrent de prestaties en de veerkracht van de financiële sector van Suriname alsook meer bekendheid te geven aan de verschillende maatregelen die de CBvS heeft genomen om een stabiele en veilige financiële sector te bewerkstelligen. Het eerste exemplaar is vanmorgen aan de Minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, aangeboden.
Het FSR, dat vanaf nu jaarlijks zal worden gepubliceerd, bevat vijf onderdelen. Het eerste deel van het rapport geeft een overzicht van de lokale financiële sector. Het tweede deel analyseert de binnenlandse en internationale omgeving en het effect hiervan op de financiële sector. Het derde deel beschrijft de prestaties van de financiële sector, en aangezien banken meer dan 75 procent van deze sector vertegenwoordigen, ligt de nadruk op de bankensector. Daarnaast heeft het verslag ook betrekking op de prestaties van verzekeringsmaatschappijen, pensioenfondsen en kredietcoöperaties. Het vierde deel is toekomstgericht en betreft scenario’s die de effecten op het vermogen van individuele banken en van het bancaire systeem als geheel bij een aantal denkbare schokken onderzoeken. Ten slotte bevat het vijfde deel korte artikelen over actuele onderwerpen betreffende financiële stabiliteit in Suriname.
Het rapport bevestigt de stabiliteit en robuustheid van de financiële sector van Suriname. De stresstests en het verbeterde risicoprofiel van de commerciële banken getuigen verder van voldoende veerkracht bij het bankwezen, wat een resultaat is van de voortdurende verbetering van het regelgevings- en toezichtskader van de CBvS.

error: Kopiëren mag niet!