‎Chan Santokhi: ‘CHS moet gewoon de opvolging aangeven en verder niks’

Chandrikapersad SantokhiPartijvoorzitter Chan Santokhi van de VHP windt er geen doekjes om over de daadwerkelijke taakstelling van het Centraal Hoofdstembureau (CHS). ‘Het CHS moet gewoon de opvolging aangeven en verder niks’, zegt hij tegenover Dagblad Suriname. Maar gebleken is dat het CHS het rechterlijk vonnis, dat aangeeft dat de overlopers Sapoen en Chitan op wettelijke basis zijn teruggeroepen door de partijraad van de PL, desavoueert. Het CHS weigert om invulling te geven aan de vacatures, die zijn ontstaan door het terugroepen van de twee overlopers. De advocaat van de PL, de VHP en de NPS had de CHS-voorzitter en zijn leden per deurwaardersexploot gesommeerd om binnen 24 uren na betekening invulling te geven aan de vacatures. Deze termijn is sedert dinsdagmiddag verstreken zonder dat het CHS iets van zich heeft laten horen.
Dat het CHS de wet en recht niet respecteert en rechterlijke vonnissen negeert, wordt ten zeerste door de VHP afgekeurd, legt Santokhi de nadruk op. ‘We gaan het CHS dwingen middels rechtsmiddelen om het vonnis en de Wet op Terugroeping Volksvertegenwoordigers uit te voeren’, zegt Santokhi. ‘Het CHS moet inhoud geven aan de waarachtige democratie en moet zich houden aan het rechtstaatprincipe.’ Ook partijvoorzitter van de PL, Paul Somohardjo, heeft er geen woorden voor dat behalve het feit dat het CHS een rechterlijk vonnis negeert, het ook geen invulling hebben gegeven aan de sommering van de raadsman om binnen 24 uur te voorzien in de vacatures. Vandaag zal verder beraadslaagd worden met de advocaat voor de vervolgstrategie.
De voorzitter van de NPS, Gregory Rusland, geeft tegenover Dagblad Suriname te kennen dat hij samen met zijn partners, de VHP en de PL, ervoor zal zorgen dat het recht zal zegevieren. Er is continu overleg met hun raadsman om na goed beraad de juridische mogelijkheden te bekijken om de wet te doen gelden. Dat het CHS een rechterlijk bevel desavoueert door niet te voorzien in de vacatures, is afkeurenswaardig voor de NPS-topman. Hij legt er de nadruk op dat elke organisatie moet handelen conform een rechterlijke uitspraak.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!