Woede op facebook na herbenoeming Boerenveen bij Staatsolie

“Wat voor verstand heeft Boerenveen nou van besturen of management? Gaat hij het laten sneeuwen daar in de rvc ? Want alleen daarvoor is deze opa geschikt. Je zou bijna zweren dat er maar een handvol mensen is die alle topposities vervult bij de overheid. Deze man heeft vastgezeten voor drugs in Miami. Een ander heeft een XTC-lab opgezet in Paramaribo en wordt veiligheidschef. Vinden jullie het gek dat 17-jarigen beginnen te roven???? Ik niet. Vooral zo doorgaan en deze oude van dagen blijven accommoderen! Een mooie toekomst nietwaar?”, één van de harde reacties van facebook-gebruikers nadat bekend werd dat Etienne Boerenveen president-commissaris blijft bij Staatsolie. Tijdens een bijzondere algemene vergadering van aandeelhouders is zaterdag een nieuwe raad van commissarissen (rvc) van Staatsolie benoemd. Burgers uiten hun onvrede dat president Desi Bouterse voor de zoveelste keer zijn oude makkers benoemt tot sleutelposities binnen de regering, terwijl deze allen een vonnis op hun naam hebben staan. De conclusie die hieruit getrokken wordt, is dat jeugdigen al gauw de neiging krijgen om strafbare feiten te plegen, wetende dat zij in hun latere jaren niet hoeven te vrezen voor een antecedentenonderzoek. Immers lijkt het een trend in het land te zijn geworden dat veroordeelden de beste posities zijn komen te bekleden. Pas nog is Hans Jannasch benoemd tot waarnemend hoof van de Centrale Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (CIVD). Dit, terwijl hij zelf in 2004 is veroordeeld geweest tot 8 jaar gevangenisstraf wegens het mede opzetten van een xtc-laboratorium aan de Henkielaan. Hij kreeg gratie in 2010 en kwam vervroegd vrij. Boerenveen werd in 1986 in de VS veroordeeld tot twaalf jaar gevangenisstraf wegens zijn betrokkenheid bij de handel in harddrugs. Hij kwam al in 1991 vervroegd vrij wegens goed gedrag. In 1994 begon het Nederlandse openbaar ministerie strafrechtelijke vervolging tegen Boerenveen op verdenking van drugshandel en zijn rol in het zogenaamde Surikartel, maar in 1997 werd de zaak wegens gebrek aan bewijs geseponeerd. Boerenveen is samen met de president ook medeverdachte in het 8 decemberstrafproces.
‘President geeft criminelen meer moed’
Ook op straat lijkt de burger niet tevreden te zijn met de trend van benoemingen. Volgens velen lijkt het erop alsof het staatshoofd probeert om kromgelopen zaken met de mantel der liefde te dekken. “Bouta begint zaken als een crimineel te doen en een crimineel denkt altijd aan zijn criminele vrienden. En dat zie je overal in Suriname nu. De president is de oorzaak dat andere criminelen en oplichters zich sterker voelen”, stelt een zeer geïrriteerde 62-jarige opa Frans tegenover de krant. Frans hekelt het feit dat burgers door paarse aanhangers misleid worden alsof deze mensen vergeleken kunnen worden met wereldleiders als Mahatma Gandhi en Nelson Mandela. Immers Gandhi en Mandela hadden volgens hem niets te maken met drugszaken, maar waren vrijheidsstrijders.
Staatsolie nog niet op operatietafel
Nieuw in de rvc van Staatsolie zijn Mark Rommy en Alex Imanuel, die de bond vertegenwoordigt. De leden Gonda Asadang en Ewald Poetisi zijn niet vervangen. De NDP-fractie heeft eerder samen met de oppositie in DNA gevraagd om Staatsolie op de operatietafel te plaatsen. Rvc’s zouden volgens assembleelid Rabin Parmessar meewerken met directieleden, waardoor te veel duistere praktijken binnen staatsbedrijven worden gepleegd. Het ziet er naar uit dat het op de operatietafel plaatsen van Staatsolie nog niet zover is. Boerenveen is in maart 2012 voor de eerste keer benoemd in deze functie.
FR

error: Kopiëren mag niet!