Rashied Doekhie: “Breeveld moet in eigen omgeving kijken wie crimineel is”

“De president gelooft in hem, ik geloof in hem. Als Carl Breeveld en anderen er niet in geloven, moeten zij een keertje ook in hun omgeving gaan kijken wie crimineel is. Daarover ga ik echter niet praten, ik ga niet over mensen oordelen.” Dit stelt assembleelid Rashied Doekhie tegenover Dagblad Suriname naar aanleiding van de recente benoeming van Hans Jannasch tot waarnemend hoof van de Centrale Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (CIVD). In de afgelopen dagen hebben de DOE-topper en andere politici flink kritiek geleverd over de benoeming van Jannasch. Breeveld zei dat hij in zijn algemeenheid mensen prefereert die geen strafblad hebben om een post, zoals die van de directeur van de CIVD of welke andere post ook, in te vullen. Jannasch is in 2004 veroordeeld geweest tot 8 jaar gevangenisstraf wegens het mede opzetten van een xtc-laboratorium aan de Henkielaan. Hij kreeg gratie in 2010 en kwam vervroegd vrij. “Die ‘crimineel’ beschikt wel over de nodige deskundigheid. Als die man, schuldig of onschuldig, zijn straf al heeft uitgezeten, mag hij niet gediscrimineerd worden om een belangrijke functie te bekleden. Vooral als de president zelf het vertrouwen in zijn deskundigheid heeft”, aldus Doekhie.
Jannasch kan een voorbeeld zijn van Mandela en Gandhi
Doekhie zegt dat Jannasch de meest geschikte kandidaat is voor die post, omdat hij over jarenlange ervaring beschikt van zowel in Suriname als in het buitenland. “Hij heeft in het buitenland gestudeerd en heeft eerder al leiding gegeven op een hoog niveau in het leger. Hij kent de president, de president kent hem, een vertrouweling.” Volgens de politicus heeft de wereldgeschiedenis al bewezen dat leiders met eerdere vonnissen wel in staat zijn geweest om te veranderen en hun land naar hogere hoogtes te brengen. Hij noemt hierbij namen van Mahatma Gandhi, Nelson Mandela. “Dit, omdat na 10 tot 20 jaar ook blijkt dat deze mensen onschuldig daar zijn geplaatst. Niet God heeft het vonnis geveld, maar een mens op basis van bevindingen”, stelt de NDP’er. Volgens hem moeten alle ervaringen van mensen worden meegenomen voor land en volk.
‘Somohardjo en Brunswijk hebben ook vonnissen’
“Heeft Somohardjo geen vonnis? Heeft Brunswijk geen vonnis? Ze krijgen allemaal kansen toch? Geef die man een kans, hij is integer en capabel genoeg”, stelt de politicus. In september 2003 moest PL-voorzitter Paul Somohardjo aftreden als minister van Sociale Zaken en Volkshuisvesting, nadat hij door de rechter tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden was veroordeeld wegens ‘schennis van de eerbaarheid’. Dat gebeurde nadat een deelneemster aan een door zijn partij georganiseerde missverkiezing aangifte had gedaan dat haar eerbaarheid was geschonden. In 2000 heeft het gerechtshof in Amsterdam Abop-leider Ronnie Brunswijk, voormalig leider van het Surinaamse Jungle Commando, 6 jaar gevangenisstraf opgelegd wegens zijn betrokkenheid bij de import in Nederland van in totaal 61 kilo cocaïne. In hoger beroep was 8 jaar cel tegen Brunswijk geëist. De rechtbank in Haarlem veroordeelde de Surinaamse rebellenleider in 1999 eveneens tot 8 jaar cel. Een naam die tijdens het interview met Doekhie niet is gevallen, is dat van president Desi Bouterse. Bouterse is in Nederland wegens zijn betrokkenheid bij een drugstransport van 474 kilogram cocaïne bij verstek veroordeeld tot 11 jaar celstraf. Daarnaast is hij hoofdverdachte in het 8 decemberstrafproces.
FR

error: Kopiëren mag niet!