Assembleeleden tasten in duister over voortzetting begrotingsbehandeling

Assembleeleden tasten in het duister over de voortzetting van de begrotingsbehandeling van het dienstjaar 2016. Nadat de eerste ronde voor De Nationale Assemblee (DNA) en de regering op 22 december 2015 werd afgesloten, was afgesproken dat de tweede ronde in januari 2016 zou worden voortgezet. Assembleelid Asiskumar Gajadien zegt aan Dagblad Suriname dat tot zondag 10 januari leden nog niets van parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings-Simons hadden vernomen. Aanvankelijk was het de bedoeling dat het parlement op 11 januari zou beginnen. Ook hierover bleek geen nadere informatie meer te zijn gegeven. Ook voor de krant bleek de DNA-voorzitter onbereikbaar te zijn. Gajadien stelt dat de DNA-voorzitter verplicht is de convocaties 2 maal 24 uur vooraf uit te sturen. Indien de convocaties maandag worden uitgestuurd, kan het parlement op zijn vroegst woensdag bijeen komen. Volgens eerdere planning was het de bedoeling om reeds op 1 december 2015 een aanvang te maken met de Algemene Politieke Beschouwingen en gelijk door te trekken naar 22 december 2015 met de begrotingen. Dit schema moest aangepast worden wegens de weeklange ziekte van president Desi Bouterse en de vele interrupties die door vele DNA-leden zijn gepleegd.
VP moet duidelijkheid geven over staatsbedrijven
Bij de oppositie en coalitie bleek er behoefte te zijn om gelijk in te gaan op de presentaties van de bewindslieden. Geerlings-Simons heeft diverse malen voorgesteld om slechts dringende opmerkingen te maken. Vicepresident Ashwin Adhin heeft eerder beloofd in te gaan op vragen over parastatale instellingen die gesteld zijn tijdens de eerste ronde van de begrotingsbehandeling. Diverse DNA-leden willen informatie hebben over het functioneren van de staatsbedrijven. NDP-fractieleider Andre Misiekaba ondersteunde zelfs de oppositie om Staatsolie op de operatietafel te zetten. Volgens hem zijn teveel zaken onduidelijk en moet het niet toegestaan worden dat directieleden elkaar werk gunnen.
Sapoen en Chitan mogen niet worden geconvoceerd
PL-voorzitter Paul Somohardjo heeft eerder al aangegeven dat de leden Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan al door de partij conform de statuten zijn teruggeroepen. Op grond hiervan mag Geerlings-Simons die twee volgens hem dan ook niet meer convoceren. Indien dat wel gebeurt, wordt een rechtszaak aangespannen.
FR

error: Kopiëren mag niet!