Wijdenbosch bijzonder teleurgesteld in CHS

De NPS’er Ruth Wijdenbosch windt er geen doekjes om. Haar teleurstelling over de handelwijze van het Centraal Hoofdstembureau (CHS) steekt zij niet onder stoelen of banken. Het CHS bestaat uit leden die een staat van dienst hebben zonder enige steun van de politiek. ‘Er zijn mensen op die post die het beter weten. Ze hebben hun sporen verdiend en hebben kennis van de wet. En toch negeren zij een rechterlijk vonnis. Zij moesten dat nooit hebben toegestaan.’ Dit gedrag had Wijdenbosch nooit voor mogelijk gehouden in een rechtstaat. Dat juist deze mensen zich volledig hebben overgegeven aan de politiek en dat zij als werkarm de balans tussen meerderheid en minderheid in het parlement proberen te beïnvloeden, doet bij Wijde‎nbosch de wenkbrauwen fronzen.
Het CHS heeft nimmer de bevoegdheid gehad om te toetsen of Sapoen en Chitan wel of niet wettelijk geroyeerd zijn. Dit is al gedaan door de rechter, die inmiddels vonnis heeft gewezen en een rechterlijk bevel heeft gegeven dat de terugroeping van Sapoen en Chitan wettelijk correct heeft plaatsgevonden. Het CHS moet slechts tot uitvoering van het vonnis overgaan en de opengevallen vacatures invullen. Dat het CHS buiten zijn taken en bevoegdheden treedt, vindt Wijdenbosch een stap te ver gaan. Zij heeft geen andere keus dan te moeten stellen dat het CHS zich heeft geleend voor een politieke actie. Meer wil de politica niet kwijt, zo teleurgesteld is zij in het CHS. Een orgaan waartegen zij altijd had opgekeken en waarvoor zij altijd veel respect had getoond. Het is een orgaan dat zijn goede naam en eer op het spel heeft gezet door politieke inmenging. Inmiddels is al bekend dat de VHP, de NPS en de PL, het CHS voor het gerecht zullen slepen. De twee opengevallen vacatures van Sapoen en Chitan zouden ingevuld moeten worden door Mohab Ali van de VHP en Sardjoe van de NPS. Somohardjo, voorzitter van de PL, vindt het niet erg dat die twee opengevallen plaatsen eventueel door afgevaardigden van de VHP en de NPS worden ingevuld.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!