Eerste week januari rustig verlopen

Het is opvallend dat het nieuwe jaar 2016 met veel minder calamiteiten is begonnen. Zulks in vergelijking met het afgelopen jaar, waarbij er zich veel meer gevallen hebben voorgedaan, waarbij criminelen strafbare feiten hebben gepleegd. Dagblad Suriname sprak hierover met het hoofd van de afdeling Voorlichting van het Korps Politie Suriname, inspectrice Cherida Dragman. Zij gaf aan dat met name de jaarwisseling heel rustig is verlopen. Dit kan mede gelegen hebben aan het feit dat in verband met de feestdagen de surveillance van de politie verhoogd was en dat daardoor alles rustig is verlopen. Dit alles los van de kleine zaken, waaronder burenruzie. Het intensiveren van de surveillance en alertheid van de politie heeft tot gevolg dat de pakkans vergroot is. Inspectrice Dragman haalde een voorbeeld aan. Op 1 januari 2016 heeft de politie van Houttuin samen met alerte buurtbewoners twee verdachten in de kraag gevat. De criminelen waren na hun poging het bos in gevlucht. De alerte buren hadden toen de omgeving afgekamd. De buren hebben samen met de politie tenminste twee van de verdachten kunnen aanhouden. Sociale controle en bijdrage van de bevolking worden bijzonder gewaardeerd door de politie en leiden vaak tot oplossing van zaken.
Ook heeft de politie van Latour tijdens surveillance in de vroege ochtend van dinsdag 5 januari twee verdachten op heterdaad betrapt, die bezig waren een roldeur van een zaak te forceren. Bij dit optreden heeft de politie de 20-jarige Andreas H. en Romano M. (24) aangehouden. De mannen stonden met hun auto geparkeerd voor een juwelierszaak. Aangezien de motorkap van de auto openstond, vroegen de politiemannen of zij hulp nodig hadden. De mannen hielden de wetsdienaren voor dat zij geen benzine in hun voertuig hadden. Het viel de politie op dat aan de voordeur van de juwelierszaak een schroevendraaier hing.
Dragman zegt dat de politie sneller kan handelen wanneer de sterke arm op surveillance is. Ook worden er prioriteiten gesteld bij bepaalde significante gevallen van minder ernstige aard. Inspectrice Dragman haalde aan dat wanneer er sprake is van een aanrijding met zwaar lichamelijk letsel en op dat moment een melding van inbraak binnenkomt, de politie eerst het meest urgente geval moet afhandelen. ‘In dit geval eerst naar de aanrijding, want bij dit geval hebben wij te maken met mensen hun leven. De politie is intensief bezig met hun verhoogde surveillance en dat draagt flink bij’, benadrukt Dragman.
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!