Volk draagt zwaarste lasten bij het op peil brengen economie in 2016

Het Surinaams volk zal de zwaarste lasten dragen bij het op peil brengen van de economie tegen het eind van 2016/ begin 2017. Dit blijkt uit de nieuwjaarsrede van president Desi Bouterse. Het staatshoofd gaf in zijn toespraak aan dat met het treffen van de noodzakelijke en decennialang uitgestelde tariefsaanpassingen van stroom en water en de verhoging van de benzineprijzen, het deel van het volk is om erop toe te zien dat de verpletterde economie van het land wederom wordt hersteld. Prijzen in de winkels vliegen de pan uit, maar de president hoopt er alles aan te kunnen doen om deze niet buiten de toegestane winstmarges te laten geschieden. Al met al gaat het om ingevoerde maatregelen in 2015 die moordend voor het volk zullen zijn in 2016. Op de avond van 31 augustus 2015 heeft de Raad van Ministers besloten dat er per dinsdag 1 september 2015 een ‘solidariteitsheffing’ van SRD 0,40 zou worden gevraagd op de prijs per liter benzine en diesel. Het gaat om een ‘solidariteitsheffing’ die naast de reeds bestaande ‘government take’ is bijgevoerd. De ‘take’ voor ongelode gasoline is SRD 1,6722, voor ongelode gasoline met additieven SRD 1,7157 en diesel SRD 1,5968. Het gaat om een totaal bedrag van bijkans SRD 2. Per december werden de bestaande pompprijzen noodgedwongen met maximaal 15 % tegenover de 20% waardedaling van de SRD aangepast.
De eerste fase van de verhoging van zowel de stroom- als watertarieven bleek al gauw wurgend te zijn voor de samenleving. Veel mensen zijn enorm geschrokken van de rekening die zij hebben gekregen van de EBS. De meeste mensen moeten meer dan honderd procent extra neertellen voor stroom. Ondanks alle uitleg zijn mensen onaangenaam verrast door de hoge rekening die zij hebben gekregen. De verhoging bedraagt in eerste fase 60% die in oktober 2015 is ingegaan, terwijl de tweede prijsaanpassing is gepland voor januari dit jaar. De verhoging is nu 60% van het nieuwe tarief. Het staatshoofd heeft eerder aangegeven dat gekeken zal worden of de tweede of derde verhoging zal worden aangehouden.
In zijn nieuwjaarsrede gaf Bouterse aan dat er gewerkt zal worden aan efficiëntie en bezuiniging bij de overheid, betere belastinginning, inclusief de inning van invoerrechten bij de douane, productie- en exportstimulerende maatregelen, nodige wetsaanpassingen voor het verbeteren van fiscale faciliteiten voor investeerders en beginnende ondernemers, sociaal beschermende maatregelen voor kwetsbare en middengroepen van onze samenleving en prijs- en kwaliteitscontrole van onze goederen en diensten om onnodige prijsverhogingen te controleren met de nodige sancties. Dit alles creëert volgens de president, dat wij, door onze gezamenlijke bijdrage, onze economie kunnen versterken en haar weerbaar en veerkrachtig gemaakt zullen hebben tegen eind 2016/begin 2017. Hierbij moeten de meevallers van Staatsolie inzake vermindering van valuta-uitgaven meegenomen worden alsmede de start van de New Mont goudproductie en export met de nodige deviezenverdiensten voor onze staatskas tegen eind 2016, begin 2017. “Laten wij ook in 2016 gemotiveerd de toekomst tegemoet treden. Er bestaat geen twijfel, dat onze problemen van tijdelijke en voorbijgaande aard zijn”, aldus de president.
FR

error: Kopiëren mag niet!