Rusland: “Als samenleving moet je altijd hoop hebben”

De feitelijkheden binnen ons financieel-economisch systeem zijn volgens partijvoorzitter Gregory Rusland (NPS) niet hoopgevend. Desondanks is hij van mening dat men als mens altijd hoop moet hebben om te leven en vooruit te kunnen kijken. “We willen het volk niet angstiger maken dan men is en hopen voor het beste. Wij zullen onze bijdrage blijven leveren onder alle omstandigheden om ervoor te zorgen dat het beter gaat in Suriname, maar we zijn ook realisten.” Rusland ziet tekenen aan de wand dat de huidige trend in de financieel-economische situatie in Suriname ook in het nieuwe jaar voort zal duren. Hij denkt dat veel Surinamers 2015 als bijzonder teleurstellend hebben ervaren. In eerste instantie waren de mensen volgens hem in een euforiestemming voor de verkiezingen om vervolgens kort na de verkiezingen te horen te krijgen dat de situatie in het land beroerd was. “Wij wisten het, hebben het aangegeven, maar het volk heeft zich laten pakken. De extra inkomsten die in de afgelopen vijf jaar verdiend zijn, waren allemaal verdampt”, stelt Rusland. Hierdoor zit het land volgens hem nu in een situatie van wanhoop.
‘Wij weten niet meer wat wij moeten geloven van de regering’
Alhoewel de regering heeft aangegeven dat er niet weer een devaluatie komt, ziet Rusland de toekomst niet rooskleurig tegemoet. “Het is gebleken dat deze regering eerder ook al had aangegeven dat er geen devaluatie komt, maar er is naderhand wel een devaluatie gekomen. Wij weten dan ook niet meer wat wij moeten geloven van deze regering.” De indicaties voor 2016 zijn volgens Rusland niet zo positief. Onlangs heeft president Bouterse wederom aangegeven eind 2016 een herstel in de economie te verwachten. Dit baseerde hij onder meer op de inkomsten en deviezenbesparingen uit de Staatsolieraffinaderij. “Wij zijn gestart met de bouw van de nieuwe raffinaderij en met diversificatie van producten. We zijn blij dat wij dit hebben kunnen achterlaten voor deze regering.” De raffinaderij is volgens Rusland inderdaad een manier voor de regering om extra gelden te kunnen verdienen. “Maar als het verkeerd bestuurd wordt, zullen we er ook niet veel aan hebben. Wanneer men zegt dat men uit de economische malaise kan komen, dan moet men perspectieven hebben op inkomsten en de uitgaven moeten verminderd worden”, volgens de politicus. Rusland geeft aan dat het project Naschoolse Opvang, dat zo belangrijk is voor mensen die het moeilijk hebben, geen geld ter beschikking heeft om opnieuw te worden opgestart. Het geld dat onlangs op de begroting is goedgekeurd, voor de Naschoolse Opvang (SRD 56 miljoen) is bedoeld om de lopende achterstanden van dit project groot SRD 140 miljoen, te betalen. Het geld dat begroot is, is hiervoor niet eens genoeg, geeft Rusland aan. “Ook als je kijkt naar de problemen in de gezondheidszorg, zoals het sluiten van de tweede SEH, omdat de dienstverleners niet betaald kunnen worden”, is volgens de NPS-voorman geen goed voorteken.
Suriname moet weer op spoor
Om al deze problemen op te lossen, zal je volgens Rusland ‘moeten betalen’. “Je kan weer monetair gaan financieren met als consequentie een op hol geslagen koers, maar de economie kan verder gaan escaleren als dit systeem weer wordt toegepast”, waarschuwt hij. Toch blijft Rusland positief over de toekomst. Hij zegt als Surinamer te hopen dat de regering de juiste besluiten neemt om zaken weer op spoor te brengen, ‘want we zijn nu compleet ontspoord’.

error: Kopiëren mag niet!