Proeve ambieert functie CBvS governor niet

Sigmund Proeve, de huidige directeur van De Surinaamsche Bank (DSB) ambieert de functie van governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) niet. Ook zou hij nimmer door het bestuur van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) zijn voorgedragen voor deze post. Dit meldt de VSB in een persbericht. Volgens de VSB is er nimmer contact geweest met president Desi Bouterse over deze kwestie. Het bestuur van de VSB heeft reeds geruime tijd besloten en wel voor de verkiezingen van 25 mei 2015, dat de Vereniging geen politieke functies zal invullen en deze gedragslijn heeft zij continu gevolgd in de afgelopen maanden. Het bestuur van de VSB heeft eveneens besloten, dat zij alleen namen van kandidaten zal voordragen voor raden en overige organen, waarin zij grondwettelijk of wettelijk vertegenwoordigd is, zoals de Staatsraad, de Sociaal Economische Raad (SER) of de Bemiddelingsraad. Proeve is daarom samen met Maarten Schalkwijk en Mariette Tjon A Ten voorgedragen als kandidaten voor de SER, terwijl Paul Torilal, Marlon Telting en Adit Moensi zijn voorgedragen als plaatsvervangende leden.
President Desi Bouterse heeft eerder op een persconferentie bevestigd dat Proeve voorgedragen is om governor van de moederbank te worden. Hij zou het jammer vinden als Proeve hiervan afziet, omdat het op die manier in het nieuws is gebracht. “Dan gaan wij het bedrijfsleven moeten vragen naar een andere kandidaat”. De uitspraak van het staatshoofd heeft doen blijken alsof het bedrijfsleven inderdaad Proeve als kandidaat zou hebben voorgedragen. De VSB betreurt dit ten zeerste. Proeve heeft zijn voordracht eerder ook via een ander medium ontkend. Bouterse heeft eerder ook al aangekondigd dat de nieuwe CBvS governor in januari 2016 wordt benoemd. De nieuwe governor zal moeten overnemen van minister-governor Gilmore Hoefdraad.
FR

error: Kopiëren mag niet!