VESU redt de Surinaamse rijstsector

Veevoerproducent VESU heeft het afgelopen jaar een deel van haar productie gemaakt met rijst in plaats van mais als grondstof. Deze veevoer is gebruikt voor TOK kip en heeft na zorgvuldige tests bewezen dat er geen verschil is in de kwaliteit van de kip. Het enige verschil is dat maiskippen iets geler van kleur zijn dan rijstkippen, een kleurverschil dat na bereiding van de kip verdwijnt en ook niet van invloed is op de smaak. De strategische koerswijziging van VESU heeft grote gevolgen voor de consument en de rijstsector in Suriname. “Ondanks de macro-economische omstandigheden zijn wij er in geslaagd om onze prijzen het afgelopen jaar niet te verhogen,” vertelt Julio Bhikharie, directeur van VESU, “nu we overstappen van mais naar rijst hoeven we onze prijzen ook het komende jaar niet te verhogen en tevens stimuleren we onze eigen Surinaamse VESU importeerde het afgelopen jaar 15 duizend ton aan mais en dit wordt nu volledig vervangen door Surinaamse rijst, de verwachting is dat de behoefte het aankomende jaar gaat stijgen naar 24 duizend ton. Daarnaast helpt VESU op deze manier de valutabehoefte te ontlasten. Lokale grondstoffen kunnen in lokale valuta worden VESU heeft met deze maatregel het voortouw genomen voor een omwenteling in de Surinaamse pluimveesector, door het voer voor een lagere prijs aan te bieden kan er goedkoper kip worden gekweekt. De verwachting is dat de prijzen voor lokale kip en geïmporteerde kip elkaar zullen evenaren. “Met deze maatregel laten we zien dat we als Surinaamse rijst- en kipproducenten het buitenland niet nodig hebben om aan grondstoffen te komen, de volgende stap is dat we zelf onze kip gaan exporteren!” aldus Bhikharie.

error: Kopiëren mag niet!