Kerstweekend noteerde twee binnenbranden op scholen

Kerstweekend noteerde twee binnenbranden op scholen.1
Kerstweekend noteerde twee binnenbranden op scholen.2De politie van Uitvlugt ontving zondag omstreeks 17:40 uur een melding betreffende een binnenbrand in één van de lokalen van de Jules Fernandesschool aan de Ricolaan. De brandweer werd ook ingeschakeld. Volgens brandweervoorlichter Ulrich Coats was de brandweer binnen 8 minuten op locatie. Ter plaatse trof men werkelijk een smeulende boekenkast met enorme rookontwikkeling aan. Het brandobject werd middels een hogedrukstraal geblust. Uit het voorlopig onderzoek blijkt dat de sloten van ten minste vier lokalen zijn geforceerd. De inventaris was overhoop gehaald en op een hoop bijeen gebracht. De lokalen en inventaris werden verder met verf besmeurd.
Eerder in het weekend was er ook al sprake van een binnenbrand bij de Openbare School Hockey 1, aan de Hockeystraat. De politie is bezig met het onderzoek naar de oorzaak van deze brand. Toen de brandweer ongeveer 10 minuten na de melding ter plekke arriveerde, was de brand reeds door omstanders gedoofd. De dienstdoende bewaker Silvano Saling gaf aan dat hij opeens vuur vanuit één van de leslokalen zag komen. Hij sloeg gelijk alarm en samen met enkele buurtbewoners heeft hij met emmers water het vuur kunnen blussen. Saling heeft het vermoeden dat vuurwerk de oorzaak is van deze ‘binnenbrand’. Niet lang daarvoor was men driftig bezig met het afsteken van vuurwerk in de omgeving, pal achter de school. De brandweer geeft aan dat de verkoop en het afsteken van vuurwerk vanaf 27 december t/m 2 januari is bepaald. De boekenkast, waarin het vuurwerk vermoedelijk is terechtgekomen, enkele stoelen en een gedeelte van het plafond zijn door de vlammen verwoest.
De brandweer doet bij deze een dringend beroep op de gemeenschap om steeds alert te zijn. Consumenten en handelaren moeten de regels met betrekking tot vuurwerk naleven. Als er in deze gevallen niet kordaat was opgetreden, kon het vuur zich gemakkelijk naar de overigens dicht op elkaar staande belendende panden uitbreiden, met alle mogelijke nare gevolgen van dien. De brandweer geeft desgevraagd aan Dagblad Suriname te kennen tot maandag half twaalf geen meldingen van vuurwerkslachtoffers te hebben ontvangen. Wij hopen dat wij dit jaar geen slachtoffers van vuurwerk krijgen. De brandweer benadrukt bij ouders om extra voorzichtig te zijn met hun kinderen bij het afsteken van vuurwerk.
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!