Pensioengerechtigden Suralco krijgen geen extra salaris

Multinational Alcoa/Suralco heeft bij haar afvloeiingsregeling gemeend om geen extra salaris uit te keren aan werknemers die een pensioenregeling hebben geaccepteerd. De circa 30 werknemers krijgen ook geen vol pensioen. Dit zeggen enkele bezorgde werknemers aan Dagblad Suriname. Werknemers, die ruim 20 jaar in dienst waren bij de maatschappij, krijgen wel een lumpsum van USD 9.500 als zij akkoord gaan met een pensioenregeling. Zij hebben geen opzegtermijn van 2 tot 3 maanden en krijgen ook geen 6 maanden salaris aangeboden. Het pensioen van iemand die ongeveer 20 jaar gewerkt heeft bij Suralco, is de helft van het salaris. Vernomen wordt dat de afvloeiingsregeling gekoppeld is aan een uitbetaling aan de hand van het aantal dienstjaren. Voor het vertrek van de multinational was een ondertekeningsbonus van USD 2500 aangeboden aan personeel dat tot 23 november het aanbod zou aanvaarden. Het initiële voorstel werd unaniem afgewezen, waardoor dat bedrag kwam weg te vallen. “Wij weten niet hoe de toekomst voor ons eruit ziet. Na bijkans meer dan 10 jaren onze krachten aan het Amerikaans bedrijf te hebben gegeven, worden wij op de één of andere dag op een zijspoor gezet. Nu Suralco definitief weg is en werk vinden nog moeilijker wordt, zal de situatie nog erger worden”, stelt een Suralco-arbeider.
100 werknemers worden behouden
Suralco zal ongeveer 100 werknemers voorlopig behouden. Dit is inclusief 35 werknemers die ingedeeld zijn bij de Afobaka krachtcentrale. Dit is in contrast met wat de assembleecommissie ‘Suralco’, onder leiding van Rabin Parmessar, eerder tegenover journalisten stelde. Volgens de commissie was er informatie ingewonnen bij de presidentiële onderhandelingscommissie met Alcoa, waaruit bleek dat 200 arbeidsplaatsen bij Suralco zouden worden behouden. Ondertussen is de vervanging van de leden van de presidentiële onderhandelingscommissie ingezet.
PWB sleept Suralco-directie naar de rechter
De Paranam Werknemersbond (PWB) heeft een kort geding aangespannen tegen Suralco, omdat de poging om tot een overeenkomst te komen bij de Nationale Bemiddelingsraad voor geheel Suriname is mislukt. De 2 partijen kunnen het niet eens worden over de pensioenregeling, de lumpsum en het aantal maanden waarover loon moet worden betaald. Volgens de PWB heeft de directie brieven gestuurd naar arbeiders met de mededeling dat ze niet op het werk hoeven te verschijnen tot nader order. Dit is ook een reden om de rechtszaak zo spoedig mogelijk te laten plaatsvinden. De meeste stafleden hebben al een afkoopregeling getekend met Suralco, terwijl bijkans 90% van de PWB wacht op wat het bestuur rond zal krijgen. Er wordt niet meer gesproken tussen directie en bond.
FR

error: Kopiëren mag niet!