Adron wordt geleid door een beunhaas

De rijstboeren uit Nickerie hebben de aandacht van het ministerie van LVV gevraagd met betrekking tot het zaaizaad dat door het Adron geproduceerd wordt. Volgens de rijstboeren is de kwaliteit van het zaaizaad van Adron bijzonder slecht en daarom zijn vele boeren overgegaan om zaaizaad uit Guyana te halen. Opvallend is dat het ministerie van LVV in alle talen zwijgt en geen behoorlijke verklaring geeft aan de rijstboeren. Kort voor de verkiezingen van 2010 ( tijdens de regering Venetiaan/Sardjoe) had een NDP-parlementariër de Nickerianen opgeroepen om op de NDP te stemmen. Hij had o.a. het volgende gezegd: “De rijstbouw in Nickerie ligt op intensive care”. De toenmalige oppositieleider D.Bouterse had de Nickerianen plechtig beloofd dat hij de rijstbouw uit de intensive care zou halen als hij in het machtscentrum komt. Het rijstareaal in Suriname zou binnen drie á vier jaren uitgebreid worden naar 100.000 ha. Nickerie zou de rijstschuur van het Caraibisch gebied worden. Met deze mooie beloften is het de NDP aardig gelukt om de Nickeriaanse kiezers in de NDP-boot te krijgen. De goedgelovige Nickerianen hebben toen massaal op de NDP gestemd. De NDP behaalde 3 DNA -, alle RR- en DR- zetels in Nickerie.
De wereldmarktprijs is gedaald
Ik ben bijzonder trots op de rijstboeren van Nickerie en op de enkele rijstboeren van Saramacca en Coronie. Ondanks de daling van de wereldmarktprijs blijven de rijstboeren in Suriname produceren. De inzaai in Nickerie gaat zeer moeizaam. Volgens Harinandan Oemraw (voorzitter van de Surinaamse Padie Boeren Associatie, SPBA) zijn de boeren niet in staat dit seizoen meer dan 15.000 ha in te zaaien. De afgelopen 15 jaar hebben de rijstboeren gemiddeld 25.000 tot 28.000 ha ingezaaid. Wat gebeurt er met deze sector? De overheid probeert hier en daar wat irrigatie – en loosleidingen op te halen, maar het probleem wordt niet bij de wortel aangepakt. De wereldmarktprijs van diesel is gedaald, maar in Suriname moeten de rijstboeren de hoge prijs voor diesel blijven betalen, waardoor de productiekosten ook hoog blijven. De regering Bouterse/Adhin heeft de boeren letterlijk in de “modder” gelaten. De minister van LVV zwijgt in alle talen, maar vindt altijd een opening om een mooi verhaal over de agrarische sector in de nationale pers te “gooien”. Deze jonge minister van LVV is een fantast. Met zijn droomverhalen lukt het hem aardig het Surinaamse volk continu “warm” te houden. Verhalen over cassavefabriek, ananasfabriek, aquacultuur, opkopen van padie door SML, verbeteren veestapel, sojateelt, kassenteelt klinken prettig in de oren van de Surinamers. Velen zeggen daarom: “De minister van LVV werkt hard en hij zal Suriname tot de agrarische schuur van het Caribisch gebied maken”.
Adron, het hart van de rijstbouw
Zonder goed zaaizaad is de rijstbouw gedoemd te mislukken. Sedert het aantreden van de regering Bouterse /Ameerali heeft de regering heel wat deskundigen naar huis gestuurd en hun plaatsen worden ingenomen door beunhazen (politieke vrienden/loyalisten van de regering). De afgelopen jaren heeft de regering de wetenschappers L.Soerdjan en S.Jairam weggehaald van Adron. Deze beide heren hebben een academische graad en zijn ook kenners van de rijstbouw. Op dit ogenblik (december 2015) is de machtige man bij Adron een leek op het gebied van de rijstbouw. Ik noem hem een beunhaas (knoeier, iemand die zijn vak niet verstaat) omdat hij die kennis niet heeft. Ik roep de regering op om alle beunhazen van vitale posten te verwijderen. Beunhazen gaan dit land niet tot ontwikkeling kunnen brengen.
Adron heeft goed werk verzet
Vanaf de jaren 1994 is Adron (Anne van Dijk Rijstonderzoekscentrum Nickerie) bezig nieuwe rijstvariëteiten te ontwikkelen. In elke sector hebben wij deskundigen nodig. Er zijn in de afgelopen 18 á 19 jaren circa 1600 kruisingen gemaakt, waaruit 36 veelbelovende lijnen (rijstrassen) zijn voortgekomen. Tot voor kort werd nog 90% van het rijstareaal in Suriname ingezaaid met Adron -lijn 128 en 130. De boeren hadden vertrouwen in dit zaaizaad. De technische zaken zal ik buiten beschouwing laten en nogmaals de regering oproepen om het Adron te bemensen met deskundigen die de potentie hebben om goed zaaizaad te ontwikkelen voor de rijstbouw. Mensen die geen kennis van zaken hebben, moeten elders ingezet worden waar zij wel enig verstand van zaken hebben. Het spreekwoord: “Schoenmaker houd je bij je leest”, is hier goed van toepassing.
Hardeo Ramadhin

error: Kopiëren mag niet!