Pandit eist SRD 150 per dienst bij rouwzitting

Een familie maakte vrijdag haar misnoegen kenbaar over een bekende pandit, een zekere P. De familie heeft deze pandit in de arm genomen om rituele zaken in orde te maken. Bij de Sanatan Dharm is het zo dat bij een geval van overlijden men vanaf de dag van overlijden tot de crematie (kam kriya) er steeds rouwdiensten worden gehouden thuis bij de familie. Dit hoort bij de Hindoetraditie en na de crematie duurt het nog 12 dagen. Bij de 12de dag eiste de pandit SRD 150 voor elke dag dat hij bij de familie is geweest om de rituelen te verrichten. In normale gevallen wordt er vrijwillig een bedrag gegeven aan de priester, maar in dit geval werd er geëist. De gedupeerden die al in problemen zitten, worden nu als het ware verplicht gesteld om het geëiste bedrag te betalen.
Alsof dat niet genoeg is, eiste pandit P. ook nog dat op 12de dag hij de tegenwaarde van de goederen, die hij traditiegetrouw zou krijgen na de dienst, in geld zou willen ontvangen. Deze mededeling had de pandit reeds op de eerste dag gedaan. De familie is heel erg verbaasd. Het is niet bepaald welk tarief men per keer aan een pandit moet betalen bij een dienst (poendja). Het begint nu wel erop te lijken dat de pandits een ‘moneymaking business’ ervan willen maken. De familie is diep teleurgesteld en zal haar beklag deponeren bij de Sanatan Dharm Maha Sabha.
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!