Eerste International Conference on Good Governance, Ethics and Personal Integrity

Eerste International Confefence on Good Governance , Ethics and Personal Integrity.1Het uitblijven van good governance (goed bestuur) in Suriname heeft nadelige effecten op de duurzame ontwikkeling in het land. De Anti-Corruption & Ethics Movement Suriname is de mening toegedaan dat niemand hier iets tegen aan doet. Deze beweging nam daarom op 19 december zelf het initiatief de eerste International Conference on Good Governance, Ethics and Personal Integrity in Suriname te organiseren. De conferentie was gericht op nieuwe innovatieve ideeën om good governence en integriteit in de hele samenleving in te bedden.
Prof. Hubert Rampersad, trekker van de beweging, zegt dat good governance duurzaam moet zijn. Het is wereldwijd niet duurzaam. De systemen die er nu zijn, creëren meer corruptie.
Rampersad is onlangs met zijn nieuwe boek ‘Authentic governance’ uitgekomen waarin hij nieuwe methoden heeft opgenomen over duurzaam good governance. Het boek is internationaal gelanceerd. Rampersad meende uiteindelijk het boek ook hier te lanceren, na al de corruptieschandalen te hebben gehoord.
“Er komen maar geen investeerders hier, want investeerders willen niet naar een land waar er corruptie en criminaliteit heerst. Als je corruptie hebt, heb je meer armoede. Heb je meer armoede, dan heb je meer criminaliteit. Dit maakt het investeringsklimaat slecht. En in zo een klimaat, komen er zeker geen investeerders. Als je geen investeerders krijgt, ga je pinaren. Je zult maar geld blijven drukken. Als er geen productie is tegenover het gelddrukken, zal Suriname steeds armer worden”, zegt Rampersad.
Rampersad is zeer teleurgesteld in Suriname, en vooral de Surinaamse overheid. “In andere landen respecteert men dit, maar hier niet. In Saoedi-Arabië word ik omarmd door de prins, in Afrika door presidenten, maar hier word ik steeds tegengewerkt door de overheid, omdat ik een initiatief onderneem om Suriname te helpen. Ze zijn bang voor deze beweging. Dit is de laatste keer dat ik zo iets hier organiseer. Er is een team dat deze beweging verder zal trekken. Ik ben slechts een aanzet geweest. Maar men ziet vooral mij als een bedreiging.”
De conferentie, in deze setting en met zo een onderwerp is volgens Rampersad de eerste in zijn soort geweest in Zuid-Amerika en het Caribisch gebied. De sprekers bij deze conferentie waren toppers uit Amerika, Engeland, Suriname en Zwitserland.
Tijdens deze conferentie werden ook de ‘Ethical and Good Governance Awards’ uitgereikt.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!