Ontwikkel een positief zelfbeeld

Ieder mens heeft iets aan het uiterlijk waarover hij/zij ontevreden is. Onze instelling tegenover onszelf en het beeld dat we van onszelf hebben, bepaalt in belangrijke mate de kwaliteit van ons leven. Veelal hangt het van ons zelfbeeld af of we ons gelukkig voelen of niet. De wijze waarop we onszelf zien, geeft vorm en richting aan alles wat we doen. Iedereen is weleens onzeker, maar sommigen zijn zo ontevreden over hun uiterlijk dat hun leven erdoor wordt beheerst. Ze hebben een zwak zelfbeeld en voelen zich daardoor diep ongelukkig. Ze staan extreem lang voor de spiegel, passen alle kleren uit de kast, maar vinden geen enkel mooi staan. Ze schikken eindeloos het haar, balen van de wallen onder de ogen en van het extra vet om het middel, vinden de borsten te klein, zijn ontevreden over de huidskleur enz. Dit soort dingen kennen velen, vooral als ze naar een feest gaan. Eenmaal op het feest vergeten de meesten die wallen en het extra vet al gauw. Maar bij sommigen gaat dat rotgevoel de hele avond niet weg; ze gaan liever in een hoekje zitten en zeggen zo weinig mogelijk. Het liefst blijven ze thuis, omdat ze hun uiterlijk zo afschuwelijk vinden. Of deze mensen echt een vreselijk uiterlijk hebben, is de vraag: een buitenstander ziet vaak niets lelijks aan deze mensen. Deze mensen hebben heel vaak last van een ingebeelde lelijkheid.
Vrouwen blijken het meest ontevreden te zijn over hun uiterlijk; velen maken zich druk om een niet of amper bestaande afwijking aan hun uiterlijk. Die heftige ontevredenheid met het uiterlijk is eigenlijk niet zo vreemd, want we worden dagelijks overspoeld met beeldschone modellen, die allemaal zoveel mooier en slanker zijn dan wij. De succesvolle persoon op de televisie ziet er goed uit, is intelligent, atletisch en goed gekleed. We leven in een wereld waarin wordt gesuggereerd dat het uiterlijk maakbaar is. De reclame spiegelt ons voor dat we er beter gaan uitzien door bv een bepaalde creme te gebruiken en laat ons geloven dat hoe mooier je bent, des te gelukkiger jij je voelt.
Een lage dunk van ons uiterlijk kan al gauw leiden tot een aantal problemen die stress met zich meebrengen, bv. negatieve emoties zoals kwaadheid, vrees, onrust en ontevredenheid. Onvrede met bepaalde delen van ons lichaam kan ons al gauw minderwaardigheidsgevoelens geven die ons leven in zekere zin negatief beinvloeden.
Gelukkig is het mogelijk om je kijk op jezelf te veranderen. Enkele tips zijn:
1. Accepteer jezelf zoals je bent, met alle gebreken en tekortkomingen. Realiseer je dat niemand volmaakt is en dat ook degenen die jij heel knap en intelligent vindt, ook enigszins ontevreden zijn over zichzelf. Als je jezelf niet accepteert zoals je bent, zal je mogelijk een rol in je leven gaan spelen die niet bij je ware natuur past.
2. Van essentieel belang is dat je jezelve moet leren kennen. Zelfkennis betekent dat je moet zien dat er ruimte en gelegenheid is voor verandering en ontplooiing in het leven. Bij de zelfkennis moet je proberen inzicht te krijgen in je ware ego en in welke dingen wel en welke niet veranderbaar zijn ( niet veranderbaar zijn bv je huidskleur, je lengte, de vorm van je gezicht; veranderbaar zijn bv je kapsel en je gewicht ). Als je eenmaal weet hebt van je zwakke en sterke kanten, kan je proberen beide tot een harmonische integratie te brengen: gebruik je sterke kanten als compensatie voor je zwakke kanten. Een positief beeld over jezelf vormen en een gezond gevoel van eigenwaarde ontwikkelen, is een goede stap om een goed gevoel van jezelf te krijgen. Als je het moeilijk vindt tot een oordeel over je uiterlijk te komen, vraag een vriend/vriendin je een eerlijk oordeel erover te geven. Schrijf zelf je sterke en zwakke kanten op. Wees trots op je goede en sterke kanten, op je speciale bekwaamheden en kenmerken, maar erken en accepteer ook je slechte en zwakke kanten. Onderwerp je leven eens aan een eerlijk en indringend onderzoek en durf opvattingen die je over jezelf hebt eens in twijfel te trekken. Bedenk dat je zelf de keus hebt hoe je ertegen aankijkt. Zoek naar positieve kanten van jezelf en richt je gedachten meer daarop in plaats van je voortdurend te concentreren op datgene waarover je ontevreden bent.
3. Vergelijk je zelve niet alleen met mensen die het ideale schoonheidsbeeld hebben, maar kijk ook naar mensen die gebreken vertonen en toch lekker door het leven gaan; dat zal je een gevoel van tevredenheid en zelfacceptatie geven. Bedenk je dat omstanders niet kijken naar dat ene lichaamsdeel van je waarover je ontevreden bent: het is een inbeelding van je; je denkt dat al die ogen op jou zijn gericht, maar dat is niet het geval.
4. Ga na waarom je ontevreden bent over je uiterlijk, hoe je tot het negatieve zelfbeeld bent gekomen; misschien ben je ooit gepest of misschien word je nog steeds gepest. Stel je niet zo kwetsbaar op voor die pesterij of voor incidentele, onvriendelijke opmerkingen over je uiterlijk. Lach erom, so what als mensen je niet mooi vinden; niet een ieder hoeft je mooi te vinden. Er zijn beslist wel mensen voor wie jij normaal en aantrekkelijk bent. Waak ervoor dat een onvriendelijke opmerking over je uiterlijk je niet het vastgeroeste idee geeft dat iedereen je lelijk vindt. Realiseer je dat jij je aan het inbeelden bent: jij denkt dat iedereen je lelijk vindt, omdat een persoon ooit een lelijke opmerking over je uiterlijk heeft gemaakt. Omstanders letten meestal helemaal niet op wat jij onaantrekkelijk aan jezelf vindt.
Natuurlijk kan je je weleens ergeren omdat je er niet zo uitziet als het ideale schoonheids-beeld. Maar als je niet in staat of niet bereid bent jezelf te nemen zoals je bent, dan wordt het een groot probleem. De gedachte als zouden omstanders voortdurend naar je kijken omdat je niet mooi bent, berust op illusie van je. Je moet van jezelf leren houden; dat bereik je alleen door jezelf te accepteren met al je “gebreken”. Ontwikkel zodoende een positief zelfbeeld en zelfvertrouwen. Dat zal de kwaliteit van je leven verhogen.
[email protected] (uit Nederland)

error: Kopiëren mag niet!