‘Borstvoedingverhaal van Bouterse slaat nergens op’

bosrtvoedingOud-districtscommissaris en PL-assembleelid Ingrid Karta Bink zegt dat het borstvoedingverhaal van president Desi Bouterse nergens opslaat. ‘Ik ben het helemaal niet eens met de president.’ ‎Het staatshoofd heeft donderdag in het parlement een heel rooskleurig beeld willen schetsen over het borstvoedingsgedrag in Suriname. Hij prefereert dit boven het geven van blikvoeding. Volgens de president moet borstvoeding gestimuleerd worden ten opzichte van de subsidie van blikvoeding. Slechts voor zieke moeders die niet in staat zijn borstvoeding te geven, zullen mogelijkheden bekeken worden om blikvoeding te subsidiëren.
Ook geen borstvoeding bij gezonde moeders
Karta- Bink legt er de nadruk op dat de president zeer waarschijnlijk over het hoofd heeft gezien dat de productie van moedermelk ook bij gezonde vrouwen niet het geval is. In deze gevallen is de moeder genoodzaakt blikvoeding te gebruiken. Er zijn ook gevallen waar de baby’s niet aan de borst van hun moeder kunnen zuigen. Dit, vanwege de van nature ingetrokken tepels. In dergelijke gevallen moet de moeder eerst kolven en daarna de moedermelk geven aan het kind. Maar deze manier van borstvoeding geven, houdt niet lang stand. Op een gegeven ogenblik komt er geen melk meer uit. Ook zijn er andere gevallen waar moeders slechts melk produceren gedurende twee of drie maanden. Hierna houdt de productie op. Wat moet de baby dan drinken na de tweede of derde maand, vraagt de politicus zich af. ‘Is de moeder noodgedwongen de dure blikvoeding te kopen, wil zij haar kind niet laten verhongeren?’
Blikvoeding vereist naast borstvoeding
Het assembleelid voert ook als voorbeeld aan dat een werkende moeder met voldoende melkproductie die ervoor kiest om borstvoeding te geven ook blikvoeding in huis moet hebben. Zij is genoodzaakt haar melk te kolven en achter te laten voor de baby. Maar wanneer de gekolfde borstvoeding opraakt, moet er een tweede alternatief zijn voor de baby. ‘Die moeder kan haar baby niet laten verhongeren.’
Voordelen borstvoeding overwegen met realiteit
Karta- Bink zegt met nadruk zich ervan bewust te zijn dat borstvoeding de kans op tal van ziektes bij het kind verkleint. Maar de harde realiteit wijst uit dat lang niet alle moeders gezegend zijn met volop borstvoeding, uitgestrekt vanaf de geboorte tot de zesde maand of een jaar lang. Zij doet een dringend beroep op de president om dit aspect goed en beter te onderzoeken alvorens harde maatregelen door te voeren, zoals de afschaffing van subsidie van blikvoeding. ‘Ouders hoeven niet afgestraft te worden tot het kopen van dure blikvoeding.’ Een blik Nutrilon-babyvoeding dat in 2012 nog bijkans SRD 5 kostte in de winkels ‎wordt momenteel tussen de SRD 21 en SRD 24 verkocht.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!