Cotino eist toelichting Peneux over onrealistische begroting Adekus

Assembleelid Rossellie Cotino eist een gedegen verklaring van minister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (Minowc) over het besluit van de regering om slechts een bedrag van SRD 72 miljoen op te nemen in de begroting van de Anton de Kom Universiteit van Suriname (Adekus). Volgens Cotino, die voorzitter is van de vaste commissie Minowc, heeft zij in commissieverband het bestuur van de universiteit in het parlement ontvangen, waarna bleek dat er inderdaad in eerste instantie een bedrag van SRD 46 miljoen voor de universiteit was opgebracht. Het bestuur zou hebben aangegeven dat er behoefte was aan subsidie van de overheid voor SRD 60 miljoen. Wie schetst haar verbazing als het bedrag van SRD 72 miljoen wordt opgenomen. De universiteit heeft de afgelopen periode enorm te kampen gehad met de uitbetaling van haar subsidies door de overheid. Eerder werd zij zelfs genoodzaakt om over te gaan tot bezuinigingsmaatregelen. Het uitbetalen van salarissen, secundaire voorzieningen en leveranciers zijn allemaal afhankelijk van de subsidies. Ryan Sidin, voorzitter van het universiteitsbestuur, heeft eerder aangegeven dat 70 procent van de subsidie die de Staat geeft, besteed wordt aan het uitbetalen van lonen. Het was assembleelid Carl Breeveld die tijdens zijn betoog aandacht voor dit probleem vroeg.
Bijbanen leerkrachten verstoren onderwijsproces
Ook het feit dat leerkrachten vaak in de middag- of avonduren een andere baan moeten zoeken, moet volgens Breeveld worden aangepakt. “Ik heb zelfs een leerkracht als ober in de avonduren gezien”, benadrukte Breeveld. Het feit dat zij met hun leerkrachtensalaris niet uitkomen, is ook de reden dat er voor zo een optie wordt gekozen. Daarnaast ontstaat het probleem dat leerkrachten vaak oververmoeid op de scholen verschijnen, waardoor het onderwijsproces wordt verstoord. Breeveld kreeg bijval van Abop-parlementariër Diana Pokie die vond dat er serieus naar dit probleem moet worden gekeken. “Het is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van de regering om na te gaan dat leerkrachten niet uitkomen met hun salaris. Hierdoor is er geen andere optie dan een bijbaan te gaan zoeken. Dit is geen gezonde zaak voor het onderwijs als leerkrachten vermoeid aankomen op het werk.” De parlementariër benadrukte dat het nu tijdens de moeilijke financiële periode niet haalbaar zou zijn om een salarisverhoging door te voeren. Aangezien het overgrote deel van de leerkrachten vrouw is, pleit zij ervoor dat de regering de nalatige mannen oproept om beter naar hun gezinnen te kijken. Een bewustwordingscampagne gericht op vaders die verantwoordelijkheid serieus moeten nemen, is noodzakelijk. “Zodoende kunnen wij dan werken aan stabiele gezinnen”, aldus Pokie.
Problemen bij invoering nieuwe leerkracht
Cotino benadrukte ook dat de vaste DNA commissie Minowc op de hoogte is dat er problemen spelen als het gaat om de invoering van het project “De Nieuwe Leerkracht”. Het gaat in deze om de studiedruk en studiebelasting, de nieuwe stagemethode die al is ingevoerd. Er is al gecommuniceerd met de minister erover. Zij hoopt dat de minister van Minowc dit probleem kan oplossen.
FR

error: Kopiëren mag niet!