Lilian Menke – Tangali: “Er is een behoorlijk dataprobleem in het land”

Lilian Menke – Tangali van het Planbureau is van mening dat er een behoorlijk dataprobleem is in het land. Volgens haar zou elk ministerie statistieken moeten bijhouden. Dit wordt ook onderstreept door Anjali de Abreu – Kisoensingh van het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS). Zij geeft aan dat er een gebrek is aan adequate up to date data. Het komt wel eens voor dat men op een ministerie niet eens weet welke data verzameld wordt op de diverse afdelingen van dat ministerie. Een andere keer wordt er wel data verzameld, maar dan betreft het data tot het jaar 2011. Hiermee probeerde ze een voorbeeld te geven van een gebrek aan adequate recente data. Volgens haar zouden alle ministeries een data-unit moeten hebben. Dit zou het gemakkelijker maken voor het ABS om aan data te komen. Tangali ging ook in op factoren die ervoor zorgen dat de data niet altijd beschikbaar ijn. Ze noemde hierbij zaken als gebrek aan voldoende financiële en human resources. Verder is gebleken dat het non response cijfer bij huishoudens, maar vooral bij bedrijven, aan de hoge kant is. Volgens haar zou het aanpassen dan wel wijzigen van de Statistiekwet, het ABS veel meer tools aanreiken om het dataprobleem tegen te gaan. Tangali en Abreu- Kisoensingh gaven hun inzichten wat betref het dataprobleem tijdens een lezing van Projekta weer.
G.A.

error: Kopiëren mag niet!