Vast personeel Suralco ontevreden met afvloeiingsregeling

Vast personeel Suralco ontevreden met afvloeiingsregeling 1
Vast personeel Suralco ontevreden met afvloeiingsregeling 2
Vast personeel Suralco ontevreden met afvloeiingsregeling3
Vast personeel Suralco ontevreden met afvloeiingsregeling4De bijkans 200 plus vaste arbeiders van multinational Suralco zijn ontevreden met het onlangs aangeboden afvloeiingspakket van de multinational. Suralco presenteerde op 17 november een ‘ondertekeningsbonus’ van USD 2.500 en een eenmalige lumpsum van USD 9.500 aan de Suralconiers, die aangeduid worden als saleried personeel. Daarnaast werd de afvloeiingsregeling gekoppeld aan een uitbetaling op basis van het aantal dienstjaren. Iemand die bijvoorbeeld 10 jaar in dienst is, krijgt dan een regeling van USD 12.000 en 5 maanden basissalaris vermenigvuldigd met de factor 1.33. Het gaat om arbeiders met tussen de 1 maand en meer dan 25 dienstjaren, die hun krachten aan het bedrijf hebben gegeven. Het personeel dat meer dan 25 dienstjaren heeft, krijgt een ‘severence pay’ gekoppeld aan 12 maanden. Voor de arbeiders was dit aanbod niet acceptabel en is daarom unaniem besloten om het aanbod te weigeren.
Met de weigering en het verstrijken van het ultimatum van 23 november, komt de ondertekeningsbonus van USD 2.500 weg te vallen. “Wij weten niet hoe de toekomst voor ons eruit ziet. Na bijkans meer dan 10 jaren onze krachten aan het Amerikaans bedrijf te hebben gegeven, worden wij op de een of andere dag op een zijspoor gezet. Nu Suralco definitief weg is, zal de situatie nog erger worden”, stelt een Suralco-arbeider tegenover Dagblad Suriname. De machines van de aluinaarderaffinaderij te Paranam zijn stilgelegd. De vertrouwde rook die dag en nacht te zien was door het raffinageproces van bauxiet tot aluinaarde, is verdwenen. De bauxietvoorraad is op en de multinational heeft gisteren officieel haar deuren gesloten.
Arbeiders worden individueel opgeroepen
Een Suralco-werknemer zegt dat het bedrijf pas nog aangekondigd heeft dat alle onder haar vallend personeel persoonlijk zal worden opgeroepen om het afvloeiingsaanbod aan te horen. Binnen de groepen wordt gevreesd dat het nu om een take-it-or-leave-it situatie zal gaan. Assembleelid Rabin Parmessar, voorzitter vaste commissie Natuurlijke Hulpbronnen en commissie Suralco, bevestigt tegenover de krant dat arbeiders inderdaad individueel zullen worden opgeroepen om hun afvloeiingsregeling aan te horen. Volgens hem doet de regering alles eraan om het leed van de mensen te verzachten. Belangrijk voor hem is dat de mensen ergens anders te werk kunnen worden gesteld of gestimuleerd kunnen worden om een eigen onderneming op te starten.
FR

error: Kopiëren mag niet!