Minister HI bevestigt brandstofprijsverhoging van 65 cent

De minister van Handel en Industrie, Sieglien Burleson, heeft tegenover Dagblad Suriname bevestigd dat de benzineprijs omhoog zal moeten gaan. Zij gaf aan dat het een verhoging van om en bij 65 cent op de huidige prijs betreft. Dit bedrag kan verschillen per week, omdat de tariefvaststelling afhankelijk van omstandigheden, ook op de wereldmarkt, per week kan verschillen. De verhoging is volgens haar onvermijdelijk. “De koers van de CBvS wordt doorberekend. Samen met de oliemaatschappijen gaan wij op de gebruikelijke wijze de brandstofprijs vaststellen. Maar omdat de koers is veranderd, gaat ook de prijs aan de pomp veranderen.” De nieuwe prijs moest volgens de minister in principe gisteravond reeds bepaald zijn, zo niet zal het op zeer korte termijn gebeuren. Zo gauw de nieuwe olievoorraden door de oliemaatschappijen zijn binnengehaald, hetgeen nu reeds het geval is, moeten de nieuwe prijzen, die per oliemaatschappij kleine verschillen kunnen vertonen, bepaald worden.
De minister begrijpt dat de impact op de samenleving behoorlijk zal zijn en de effecten ‘cross-cutting’ zullen zijn. “Het is niet de eerste keer dat een verhoging in de orde van deze grote komt, maar natuurlijk wil iedereen het zo laag mogelijk hebben, maar vooralsnog hebben we een behoorlijke dollarcomponent. Het is de doorberekening van het effect van de koerswijziging, omdat het een geïmporteerd product is, dat met dollars betaald wordt.” Een eventueel gesprek met de pompstationhouders, waarvan vele gisteren gesloten waren, over hun roep naar een verhoogde winstmarge, moet volgens Burleson nog plaatsvinden.

error: Kopiëren mag niet!