Bouterse ontkent plegen 8 decembermoorden

De delegatie op de terugweg van Brokobaka na het gesprek tussen Bouterse en Baboeram
De delegatie op de terugweg van Brokobaka na het gesprek tussen Bouterse en Baboeram
De lang geanticipeerde gesprekken van waarheidszoeker Dew Baboeram, ook bekend als Sandew Hira, met president Desi Bouterse, zijn achter de rug. Het gesprek werd gevoerd op zaterdag 28 en zondag 29 november en nam in totaal 8 uren in beslag. Het grote nieuws is dat Bouterse tijdens het gesprek heeft volgehouden niemand op 8 december 1982 vermoord te hebben. Ook kwam naar voren dat de coup van 1980 geen ingeving was, maar na goed overleg van betrokken partijen heeft plaatsgevonden. Dew Baboeram zegt aan Dagblad Suriname dat hij bij het gesprek met president Desire Bouterse over de periode ’80, inclusief de 8 decembermoorden en de binnenlandse oorlogen, ‘meer opening dan closure’ heeft gevonden. “In die zin dat we nu weten hoe we het onderzoek verder kunnen opzetten en ook de medewerking van de president aan het onderzoek en de toezegging om het tot de bodem te laten uitzoeken, is een goede opening voor de verdere ontwikkeling van het onderzoek.”
Er zullen dus nog vervolggesprekken tussen Baboeram en de president plaatsvinden. Baboeram geeft aan Dagblad te kennen ‘zeer tevreden’ te zijn over het verloop van het gesprek en zegt dat het ‘meer is dan hij had verwacht’. Tijdens het gesprek onder de boom te Brokobaka zal het tweetal op een bepaald moment, op verzoek van Baboeram, versterking hebben gehad in het helpen opfrissen van het geheugen van de president omtrent details van gebeurtenissen uit de jaren ’80, die hij zich kennelijk nog slecht kon herinneren. De ondersteuners in deze waren Melvin Linscheer en Kenneth Slooten. Op 8 december zal er een transcriptie en cd-rom van het gesprek aangeboden worden aan de voorzitter van DNA, Jennifer Geerlings-Simons. Op dezelfde dag zal Baboeram een persconferentie houden, waarbij hij uitgebreider in zal gaan op het gesprek. De tekst van de videobeelden zal daarbij gelijk op schrift via download beschikbaar zijn voor de aanwezigen, zodat hetgeen Baboeram zegt gelijk geverifieerd kan worden. Vanaf dinsdagavond zal het gesprek tussen Baboeram en Bouterse, in segmenten verdeeld, via de STVS worden uitgezonden.

error: Kopiëren mag niet!