OGS ontruimt Roma Pit binnen enkele dagen

De ontruiming van Roma Pit, waar goudzoekers uit Nieuw Koffiekamp bezig zijn met mijnbouwactiviteiten, vindt binnen enkele dagen plaats. Dit zegt Gerold Dompig, voorzitter van het managementteam in de Commissie Ordening Goudsector (OGS), aan Dagblad Suriname. De ontruiming zal volgens Dompig in samenwerking met zowel het Nationaal Leger als de politie plaatsvinden. “Vandaag de dag staat de organisatie aan de vooravond van de ontruiming van Roma Pit. Anderhalf jaar lang heeft Iamgold gezeten en hierdoor 10% van zijn workforce moeten afvloeien, omdat er een aantal mensen daar zitten in die put die vinden dat zij het goud eruit moeten halen, omdat zij uit de omgeving komen. Dit, terwijl er een mineralenovereenkomst is tussen de Staat Suriname en de multinational”, stelt de OGS-manager. Rosebel Gold Mines NV heeft de regering gevraagd dit gebied, dat aan de multinational in concessie is uitgegeven, te ontruimen van de illegale goudzoekers. De ontruiming is volgens Rosebel noodzakelijk omdat het bedrijf in zwaar weer verkeert en geen inkomsten meer wenst mis te lopen. Vanwege de slechte financiële bedrijfssituatie is de goudmultinational ertoe overgegaan om 10%, zo een 165 werknemers, van haar personeelsbestand in te krimpen. Als Roma Pit wordt ontruimd, kan het verder afvloeien van werknemers worden beperkt.
De personen die bezig zijn in het gebied vinden dat ‘Roma Pit’ in het district Brokopondo niet tot de concessie van Rosebel Gold Mines/Iamgold behoort. Dit wordt tegengesproken door de overheid en de goudmaatschappij. Rosebel heeft te kennen gegeven dat gebied nodig te hebben voor mijnactiviteiten. De regering heeft in verschillende gesprekken geprobeerd deze kwestie middels dialoog op te lossen. De OGS zal een einde aan het conflict brengen. Volgens Dompig zal OGS de mijnbouwers van Nieuw Koffiekamp verder begeleiden naar hun alternatief werkgebied. Er wordt daarnaast gewerkt om de mensen betere methoden van goudwinning aan te leren.
FR

error: Kopiëren mag niet!