Simons muilkorft Somohardjo bij schetsen sombere 40ste Srefidensi

Simons muilkorft Somohardjo bij schetsing sombere 40ste    SrefindesieAssembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons ontnam woensdag assembleelid Paul Somohardjo het woord bij het schetsen van een somber beeld op de viering van 40 jaar Staatkundige Onafhankelijkheid. De Pertjajah Luhur (PL)-fractieleider stoorde zich eraan dat alle leden van de regering in de afgelopen jaren steeds ervoor hebben gezorgd dat het land neerwaarts is gegaan. De parlementsvoorzitter vond dat Somohardjo zijn spreektijd van 3 minuten had overschreden. Hierdoor besloot zij om dan maar de microfoon van de politicus uit te schakelen. Volgens Somohardjo zou men normaal verwachten dat na 40 jaar onafhankelijkheid, Suriname, die rijk is aan natuurlijke hulpbronnen met nog geen half miljoen inwoners en een startkapitaal van 3.2 miljard Nederlandse Gulden, de eerste Dubai zou moeten zijn. “Maar integendeel worden wij nu de tweede Haïti.” In de 40 jaar hebben wij volgens de politicus diepe dalen meegemaakt, zoals het vernietigen van de grote suikerfabriek te Marienburg, vernietiging van één van de beste rijstfabrieken te Wageningen. “Billiton is ook al weg. Suralco zien wij over 4 dagen ook niet meer. Alle landbouwplantages zijn failliet en tot overmaat van ramp hadden wij in de 40 jaren de militaire coup van 1980, waarbij de rechtstaat en de democratie werden vernietigd. Om maar niet te spreken over het financieel debacle van de regering Jules Wijdenbosch in 1996.” Volgens de PL-topper werd onze economie toen compleet vernietigd. Hij vreest dat nu op dit moment hetzelfde weer dreigt te gebeuren met het vernietigend en verkwistend beleid van de regering.
Vrees voor vertrouwensverlies in Bouterse
Bij de verschillende spreekbeurten, waaronder die van president Desi Bouterse, assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons, vicevoorzitter Melvin Bouva en NDP-fractieleider Andre Misiekaba bleek duidelijk dat de coalitietoppers probeerden door middel van verschillende argumenten het vertrouwen in de huidige regering wederom te versterken. Vooral Bouva benadrukte dat het naar huis sturen van de huidige regering geen enkele soelaas zal bieden voor de problemen. Voor Bouva is het vooral belangrijk dat Surinamers vastbesloten moeten zijn om zelfstandig het land te helpen ontwikkelen. “Wij moeten afhankelijk zijn van onze eigen dingen. Geloof in eigen kunnen”, aldus Bouva. Het staatshoofd en de parlementsvoorzitter gaven in hun betoog aan dat Suriname net als andere landen door de internationale handel in de ban is geraakt van een moeilijke periode. Zij hopen in 2017 dit land weer tot verdere bloei te brengen.
President ontvangt geld als voormalige Nederlander
“40 jaar geleden was ik door het verraad machteloos en met tranen in mijn ogen zag ik bij de onafhankelijkheid hoe de armen hun sociale rechten verloren bij de onafhankelijkheid. Door de toescheidingsregeling is bij de onafhankelijkheid bepaald dat degenen die Suriname konden verlaten voor de onafhankelijkheid hun sociale rechten zouden behouden. In de tweede kamer had hij toen als volksvertegenwoordiger een optie van 10 jaren gevraagd. Echter werd deze afgewezen. “Alleen de sociaal sterkeren als de huidige president behouden hun rechten.” Volgens Somohardjo krijgt het staatshoofd tot nu toe nog het geld als voormalige Nederlander. Dit, terwijl moesje, chacha, mae en bhaiwa hier verpauperen en beledigd worden met een eenmalig sociaal vangnet van SRD 50. “Als de enige overgebleven actieve politicus kan ik u zeggen dat wij als natie na 40 jaren diepe dalen en hoge pieken hebben meegemaakt. Echter worden de diepe dalen gevormd door de gevallen, waarbij de NDP regeermacht had. Pieken waren het herstel van de democratie in 1987 en de economie weer gezond maken in 2004, waarbij de 3 nullen op de Surinaamse munt konden worden verwijderd.” Somohardjo kreeg ook bijval van oppositieleden Chandrikapersad Santokhi en Gregory Rusland.
Verlies van mensenlevens en opsluiting geestesvader onafhankelijkheid
Volgens Rusland is het een absoluut dieptepunt als de geestesvader van de onafhankelijkheid, Henck Arron, samen met andere leiders in de jaren ‘80 het in de gevangenis heeft moeten vergelden. Ook het verlies van vele mensenlevens in deze periode, dat veel tegenstellingen teweeg heeft gebracht in onze samenleving, is teleurstellend. “Het lijkt alsof ons land zich op een golvende weg bevindt van ups en downs, waarbij wij merken dat het volk dat krijgt dat zij verdient.” Dit was ook het moment toen Simons de NPS-voorzitter probeerde het woord te ontnemen. Dit, terwijl hij nog behoorlijk ruimte over had in zijn spreekbeurt. Rusland maakte dit duidelijk kenbaar.
FR

error: Kopiëren mag niet!