"Regering Bouterse heeft volk 42.86% armer gemaakt binnen 5 jaar"

Volgens politiek analist Hardeo Ramadhin bestaat er geen twijfel over. De regering Bouterse heeft vanaf zijn aantreden van 2010 tot 2015, het volk 42.86% armer gemaakt. Deze berekening heeft de politiek analist gedaan aan de hand van de waarde van de dollarkoers op de Surinaamse economie. “In 2010 toen regering ‎Bouterse het roer overnam van de toenmalige Nieuw Front regering, was de dollarkoers USD 2.80. Binnen 5 jaren tijd is deze gestegen naar USD 4. Een aftreksommetje komt uit op een verschil van 1.20. Deze 1.20 maal 100 gedeeld door 2.80 komt uit op een percentage van 42.86%.”
Ramadhin legt uit dat de gemiddelde salaris van een kleine man SRD 1.000 bedraagt. Dit bedrag ziet hij nog steeds in zijn portemonnee maar anno 2015 kan hij bijna 50 % minder inkopen doen vergeleken in 2010. “Het salaris is gehalveerd, je ontvangt nog steeds hetzelfde bedrag, maar je kan maar de helft aan inkopen met het geld doen, ten opzichte van 2010.”
De politiek analist vindt het heel laf van deze regering niet durfde om het woord devaluatie in de mond te nemen, terwijl deze inmiddels een feit was. In de avonduren wordt in alle stilte een persbericht de deur uitgestuurd terwijl de kaken stevig op elkaar zijn gezet. “Iedereen zwijgt in alle talen. Waar zijn de vakbondsmensen gebleven die zoveel djoegoedjoegoe maakten? Ze zijn allemaal geaccommodeerd door Bouterse en zwijgen dus als het graf.”
Ramadhin blijft erbij dat het geldverkwistend beleid van Bouterse de afgelopen 5 jaren heeft gezorgd voor de misere. De devaluatie van de Surinaamse munt en omhoog stijgen van de dollarkoers heeft direct impact op de Surinaamse bevolking. Suriname heeft een importeconomie. “Wanneer je ook een ticket gaat kopen bij een parastataal bedrijf moet je in valuta of de tegenwaarde daarvan in SRD betalen.”
Hoezeer Ramadhin hoopt dat de regering overgaat tot inflatiecorrectie, komt hij tot het besef dat er geen geld hiervoor is. Hem bekruipt het onbehaaglijk gevoel dat ondanks er zoveel brandende issues zijn waarover de regering zich zou moeten buigen aan de vooravond van 40 jaar staatkundige onafhankelijkheid, er mensen zijn die willen overgaan tot het wijzigen van koloniale namen. “En dit is precies het gedrag van regering Bouterse. Proberen de aandacht elders te trekken en zand te strooien in de ogen van het volk.”
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!