Hasnoe: ‘Buiten kijf dat alle prijzen verhoogd zullen worden’

De Vereniging van Surinaamse Winkeliers maakt zich al geruime tijd zorgen over de manier waarop de valutamarkt zich ontwikkelt. ‘Ook de monetaire autoriteiten, waaronder de Centrale Bank van Suriname (CBvS), bewoog zich duidelijk in de richting van devaluatie. Eigenlijk hoeven de prijzen van goederen niet verhoogd te worden.’ Vooral voor de import van levensmiddelen pleit voorzitter Raymond Hasnoe voor de winkeliers, die in die branche opereren dat de minister van Financiën de invoerrechten niet verhoogt. ‘Al een hele tijd wordt de dollar tegen een hoge koers ingekocht en daaraan gekoppeld de verkoopprijs. Er zal volgens Hasnoe een lichte stijging te merken zijn nu het officieel is gedevalueerd. Van US$ 3.35 naar US$ 4.05 is het voor elke US$, SRD 0.70 extra neertellen. Suriname staat bekend als importland. De douanekoers gaat direct omhoog. Alles wat binnen komt, waaronder de containers met levensmiddelen, zullen een sprong omhoog maken van maar liefs 21%.’
Handelaren en importeurs die hun dollars halen bij de bank en cambio’s zullen het doorbereken naar de consument via de winkeliers. ‘Andere importeurs die op de zwarte markt hun valuta kopen, zullen een verhoging van 25% toepassen’, zegt Hasnoe. Het bestuur van VSW kan zich niet voorstellen dat de CBvS bij deze ook die koers erkent.
Het staat volgens Hasnoe buiten kijf dat alle prijzen van goederen verhoogd zullen worden .
De winkeliers zitten met hun handen in het haar. Met een verminderde verkoop en verhoogde nutstarieven zullen velen moeten sluiten en of uitkijken naar alternatieven. De keuze moeten de individuele winkeliers zelf maken. Gekoelde producten met een extra stroomtoelage verkopen is een optie of inboeten aan service door niet gekoeld te verkopen binnen de winst marge. Maar dat is wat ze niet willen. ‘In alle gevallen worden de winkeliers de dupe en samen gepakt met de consumenten. De klanten begrijpen nu wel dat de verhogingen van goederen niet door de winkeliers worden bepaald.’
Het is de regering c.q. de Centrale Bank van Suriname en de minister van Financiën die het leven duurder hebben gemaakt. ‘Terwijl de VSW samen met andere bedrijfslevenorganisaties VSB , Asfa, AAV en KKF bezig is met calculaties over de nutstarieven met het ministerie van NH, komt dit ongelegen. De winkeliers zullen zich moeten beraden of ze de verhoging van elektriciteit moeten laten opschorten’, aldus Hasnoe.
De VSW gaat na met de winkeliers hoe om te gaan met deze ‘onaangename situatie’.

error: Kopiëren mag niet!