Brein achter aanslagen Parijs gedood bij antiterreuractie

ISHet vermoedelijke brein achter de aanslagen in Parijs, Abdelhamid Abaaoud, zou vanochtend tijdens de politieactie in Saint-Denis gedood zijn. Zijn dood is nog niet officieel bevestigd. Dat meldt de Belgische omroep VTM. Ook RTL France meldt dat Abaaoud is omgekomen bij de invallen vanochtend. Ook de gezaghebbende Amerikaanse krant The Washington Post schrijft op basis van twee bronnen dat Abaaoud gedood is. De Franse autoriteiten kunnen de dood van Abaaoud niet bevestigen. De openbaar aanklager zei in een persconferentie dat hij geen uitspraken kan doen over de identiteit van de twee doden. Wel verklaarde hij dat Abaaoud niet gearresteerd is bij de invallen eerder vandaag. Een verdachte werd bij de invallen door een scherpschutter uitgeschakeld, dat zou volgens Franse en Belgische media Abaaoud zijn. Een vrouw blies zichzelf op, zij zou familie van Abaaoud zijn geweest. De Franse politie arresteerde zeven anderen. Vijf agenten raakten bij de actie gewond. Abaaoud, een Belg, geldt als de meest gezochte terrorist van België, hij zou achter de mislukte aanslagen in Verviers hebben gezeten, in januari van dit jaar. Ook zou hij de mislukte aanslagen op de Thalys in augustus en op een kerk in een voorstad van Parijs hebben voorbereid. De 28-jarige kruidenierszoon reisde naar eigen zeggen meerdere keren op en neer tussen België en Syrië. Onder zijn alias Abu Umar al-Baljiki, schepte hij daarover op in het glossy IS-magazine Dabiq. Net als veel Belgische jihadisten komt hij uit de Brusselse deelgemeente Molenbeek.

error: Kopiëren mag niet!