Al 27 containers vuurwerk ingeklaard

ereedsvuurwerkDe afdeling Invoer, Uitvoer en Deviezencontrole (IUD) van het ministerie van Handel en Industrie (HI) heeft tot nu toe 27 containers vuurwerk ingeklaard. Aroen Jadoenathmisier, manager van IUD, zegt aan Dagblad Suriname dat naar verwachting het aantal 40 foot containers met knallers zeker zal toenemen. Het ingevoerde vuurwerk heeft een waarde van USD 450.000 en beslaat importen van 6 tot 7 importeurs. Dit is veel minder dan de 39 containers, die rond deze tijd vorig jaar was geïmporteerd. De geschatte waarde van de 39 containers was toen USD 730.000. Het vuurwerk is vanaf de haven, in samenwerking met de politie en de brandweer, getransporteerd naar de speciaal daarvoor bestemde opslagplaatsen. Jadoenathmisier kan niet exact aangeven hoeveel containers er nog binnen komen. Dit hangt volgens hem af van de importeurs, omdat er nog vuurwerk van 2014 in de opslagruimtes ligt. Uiteindelijk zullen de ondernemers moeten bepalen hoeveel zij zullen binnenhalen.
Sterke controle op verboden vuurwerk
De import en gebruik van professioneel vuurwerk, de zogenaamde kronto`s en maripa`s, is wederom niet toegestaan. Slechts consumentenvuurwerk is toegestaan, dat door de nodige instanties is goedgekeurd. De douane zal overigens scherp letten op de typen knallers en de kracht van de knal. Het geluid mag ook niet hoger zijn dan 100 decibel. De officiële afschiet- en verkoopperiode is nog niet bekend. Dit is een aangelegenheid van de districtscommissarissen en zal uiteindelijk een besluit van de zijde van de regering zijn. Aanvragen voor een vergunning worden ingediend door de winkeliers. Als de vergunningen zijn ingediend, heeft de dc van elk district een afspraak met de brandweercommandant. Eventuele andere adviezen worden ook bekeken. De brandweer geeft de voorwaarden aan die in de vergunning worden opgenomen. Worden deze goed bevonden, dan wordt toestemming verleend aan de winkeliers om vuurwerk te verkopen. Het afschieten van vuurwerk zal weliswaar starten in de laatste week van december en eindigen op de tweede dag van het nieuwe jaar. Vorig jaar werd door de brandweer aangegeven dat men mocht afschieten van 27 december tot en met 2 januari.
Vuurwerkslachtoffers voorkomen of verminderen
Dit jaar gaat wederom bijzondere prioriteit uit naar het voorkomen van het aantal vuurwerkslachtoffers. Het inkorten van de afschietperiode speelt daarbij ook een rol. De kortste vuurwerkperiode was die van december 1986. Deze duurde van 22.00 uur op oudjaar tot 12.30 uur in het nieuwe jaar, slechts 2½ uur. Deze periode werd bovendien pas op dezelfde dag door de Surinaamse overheid bepaald. In 1963 mocht men slechts 5 uur vuurwerk afsteken en wel op 31 december van 4.00 uur tot 6.00 uur namiddag en van 10.00 uur ’s avonds tot 1.00 uur in de ochtend. In de afgelopen 16 jaar is het aantal vuurwerkslachtoffers opgelopen tot 827. In 2014 stond het op 20.
FR

error: Kopiëren mag niet!