Grote vraag naar Guyanese vrouwen in Trinidad

2groteDe adjunct-directeur van de Counter Trafficking Unit (CTU) van Guyana, Alana Wheeler, gelooft dat mensenhandelaren vaak gebruikmaken van dezelfde ingangroute als drugs- en wapensmokkelaars. ‘Sommige drugs- en wapensmokkelaars zijn overgegaan tot handelen in vrouwen en meisjes, omdat mensenhandel winstgevender is en ook minder riskant voor sommige criminele netwerken’, vertelde Wheeler. Terwijl de verkoop van cocaïne meer een one-off trade was, kan een vrouw herhaaldelijk worden verkocht door haar pooier/manager aan klanten, hetgeen veel lucratiever is. Wheeler beschrijft mensenhandel als ‘moderne slavernij’ en die bestaat al sinds de 19de eeuw. ‘Guyanese vrouwen worden uitgebuit als gevolg van het tekort aan werkgelegenheid in Guyana. Er zijn studenten en afgestudeerden van de universiteit die niet in staat zijn om banen te vinden en ze raken gefrustreerd, waardoor ze een kans wagen in Trinidad waar ze dollars kunnen verdienen. Er zijn jonge vrouwen die geen probleem hebben zichzelf te prostitueren, omdat in hun land deze handel legaal is.”
Is prostitutie gelijk aan mensenhandel?
‘Prostitutie is niet gelijk aan mensenhandel. Mensenhandel is niet gelijk aan de prostitutie. Vaak geven slachtoffers van mensenhandel niet toe dat datgene wat ze doen verkeerd is, want het is een pijnlijke en vernederende situatie om toe te geven dat je gedupeerd of misleid wordt.’ Wheeler zei dat er echter wel een element van exploitatie moet zijn voor een zaak beschouwd wordt als te zijn mensenhandel. ‘Uitbuiting betekent een soort van geweld of dat ze worden gedwongen iets te doen. Er zijn gevallen waar meisjes worden opgesloten in een kamer of appartement en hen contact met familie of vrienden wordt geweigerd.’

error: Kopiëren mag niet!