Jongeren buigen zich over ICT in participatieve democratische processen

1Jongerenbuitegn
1JongereEen aantal jongeren heeft zich tijdens een debat van Projekta, in verband met de democratiemaand, gebogen over de rol van ICT in participatieve democratische processen. Tijdens het debat is onder andere naar voren gekomen dat democratie te maken heeft met participatie van burgers en de mogelijkheid hebben om mee te kunnen beslissen. De rol van jongeren en de mogelijkheden dan wel de bijdrage van ICT aan democratische processen, stonden tijdens dit debat centraal. Het panel bestond uit Agatha Castillio (Global Shapers Suriname), Derrick Boldewijn (JCI Suriname), Eugenio Bruce (Caricom Jeugdambassadeur) en Clayton Hiwat (Young Democracy Unit). Tijdens het debat zijn de jongeren onder andere nagegaan of social media, als onderdeel van ICT, zorgen voor de verarming van het politieke debat. Volgens Derrick Boldewijn kunnen social media zowel voor verarming als verrijking van het politiek debat zorgen. Via social media kan een ieder zijn of haar mening ventileren, ongeacht of dat wat men zegt gebaseerd is op onwaarheden. Boldewijn is van mening dat social media zorgen voor verarming van de inhoud van het politieke debat. Echter zorgen de frequentie, de reikwijdte en het aantal mensen die gebruik maken van social media voor een verrijking. Volgens Agatha Castillio opent ICT de deuren voor het grotere publiek om te debatteren. Politici kunnen deze gelegenheid aangrijpen door zaken recht te trekken, die niet juist worden weergegeven op social media. Dit kan dan ook een discussie op gang brengen. Eugenio Bruce merkte op dat social media in feite een brug zijn naar mensen die beleid maken. Clayton Hiwat is van mening dat social media de publieke opinie vergroten. De jongeren zijn verder ook nagegaan of ICT onderwijs verplicht moet worden op scholen en voor overheidsdienaren, zodat democratische processen worden gestimuleerd.
Genaro Alpin

error: Kopiëren mag niet!