‘Winkeliers weigeren statiegeld te betalen op melkflessen’

Winkeliers weigeren statiegeld te betalen op melkflessen, zegt een consument die netjes haar lege Michi melkflessen wilde afgeven aan een winkelier. Al geruime tijd kunnen consumenten de (melk) flessen van Michi inleveren en krijgen in ruil daarvoor ongeveer SRD 0, 25 aan statiegeld terug. Dat zou enigszins ervoor moeten zorgen dat flessen niet meer overal gegooid worden en uiteindelijk in het milieu terechtkomen. Echter hebben consumenten aangegeven dat winkeliers weigeren de flessen in ontvangst te nemen en het statiegeld te betalen. Een winkelier stelde zelfs dat Michi nooit heeft aangegeven dat zij dat moeten doen.
De directeur van Michi Natural Foods, Glenn Chin a Foeng, geeft aan dat zijn bedrijf al ruim 25 jaar flessen terugneemt voor SRD 0,25 per fles. Volgens Chin A Foeng liepen winkeliers in principe nooit warm voor dit concept. Dit concept van statiegeld voor de melkflessen is niet begonnen met de verkoop van melk. ‘Wij waren er al een poos mee bezig met betrekking tot andere producten van ons. Toen werd er geleverd aan zo’n 50 winkeliers, waarvan een groot aantal is afgehaakt, gewoonweg omdat zij het veel werk vonden. De winkelier betaalt SRD 0,25 aan de consument en Michi op haar beurt geeft de winkelier SRD 0,35 cent terug. Dit is echter doodgebloed. Niet lang terug zijn wij weer met dit concept begonnen en hebben we deze keer de winkeliers niet echt benaderd.’
De Michi-directeur stelt dat de overheid erop zou moeten toezien dat de winkeliers de flessen in ontvangst nemen en het statiegeld betalen. Het bedrag staat op de fles vermeld en het is vastgesteld dat de winkeliers dit bedrag moet afstaan aan de consument. ‘Michi hoeft hen niets te melden’, stelt de Michi-directeur.
Michi is op de hoogte van het feit dat bepaalde winkeliers, de goede niet na gesproken, de flessen niet in ontvangst willen nemen. Vandaar dat Michi vanaf het begin heeft geadverteerd dat de consument een hoeveelheid van de flessen kan verzamelen, die zij eerst netjes moeten afspoelen, waarna men naar Michi kan bellen, zodat de flessen worden opgehaald. ‘Wij voeren ook gesprekken met Rotarians (Rotary Club) om bij enkele supermarkten bakken te plaatsen, zodat de mensen hun flessen daar kunnen deponeren. Dit is vooralsnog in een proeffase’, aldus directeur Chin A Foeng.

error: Kopiëren mag niet!