Agenten ranselen burger af in openbaar

Twee agenten hebben op 26 oktober een bromfietser in het openbaar op een ergerlijke wijze mishandeld. De handelingen van de agenten zijn verspreid via beeldmateriaal op sociale media. Uit betrouwbare bron verneemt Dagblad Suriname dat de burger, in dit geval de bromfietser D.B., eerder op de dag betrokken was bij een verkeersongeval. Hij was op die bewuste dag met zijn brommer in een trens beland. Een voorbijganger die de man in de trens zag, haalde hem uit de modder. De bromfietser begon de helper op een gegeven moment met zijn valhelm slagen toe te brengen. De helper wendde zich tot de politie in de omgeving van de Van ’t Hogerhuysstraat die bezig was met het regelen van het verkeer. De aangever hield de politie voor dat hij mishandeld is door de bromfietser die in de richting van Winkel Stanley aan de Van ’t Hogerhuysstraat opreed.
De politie heeft na de mededeling van de aangever inderdaad een bromfietser, die geen valhelm op had, staande gehouden. Volgens de agenten D.L. en R.K. was de man onder invloed van drugs c.q. alcoholhoudende drank. De agenten vroegen hem naar zijn bromfietsbescheiden, waarna de man tekeer ging en vulgaire taal bezigde tegen de agenten. Daarbij heeft de bromfietser ook aanvallend gezwaaid naar de agent D.L. De andere collega schreeuwde nog naar hem toe om uit te kijken. De vuistslag die de bromfietser probeerde toe te brengen, raakte de agent niet. Hierna hebben beide agenten de bromfietser gezamenlijk geslagen en hem van de brommer gestoten. De agenten zetten de mishandeling enige tijd voort. Deze handelingen zijn duidelijk te volgen op het beschikbare beeldmateriaal. ‘De vraag is of de agenten in het openbaar een burger op zo een hardhandige wijze mogen afranselen. De school was kort voor het incident uit en leerlingen hebben het geval live meegemaakt. Wat voor voorbeeld geven de agenten aan onze jeugd. Zij zullen dit gewelddadige gedrag van de agenten overnemen’, merkte een kritieke burger op.
Een advocaat geeft te kennen dat de agenten getrainde dienstverleners zijn die berekend behoren te zijn op hun taak. Het is al nauwelijks geloofwaardig dat de bromfietser zittend op zijn brommer twee agenten zal aanvallen. Nog minder kan het bij deze advocaat in dat een agent van politie met zijn blote oog kan waarnemen dat iemand onder invloed van enig drugssoort verkeert. De korpsleiding dient deze zaak goed te onderzoeken. In deze zaak heeft de politie tot nu toe geen actie ondernomen contra de betrokken agenten. De bromfietser daarentegen is momenteel in verzekering gesteld ter zake weerspannigheid. Volgens de betrokken agenten zijn de beelden gemanipuleerd. Welk deel gemanipuleerd zou zijn en waarom de beelden overeenkomen met de getuigenverklaringen kunnen zij niet aangeven.
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!