Krishna Mathoera: “Bijkans 800 ernstige diefstalgevallen per maand”

Krishna MathoeraDe VHP-parlementarier Krishna Mathoera vraagt serieuze aandacht van de minister van Justitie en Politie, Jennifer van Dijk-Silos, voor de vele ernstige gevallen van diefstal per maand. Mathoera zegt dat er maandelijks tussen de 750 en 800 gevallen van de meest ernstige vormen van diefstal geregistreerd worden. Daarvan zijn 325 gevallen van gekwalificeerde diefstal, bijkans 350 inbraken, 80 berovingen en ongeveer 25 overvallen. Een groot deel hiervan, bijna 95%, vindt plaats in Paramaribo en Wanica.
‘Deze vormen van criminaliteit hebben een immense impact op personen, gezinnen en kinderen. Het gaat niet alleen om de enorme financiële schade die mensen leiden, maar vooral het gevoel van machteloosheid en angst dat de slachtoffers moeten ondergaan, angst om weer slachtoffer te worden op elk moment van de dag. En dit gevoel blijft jaren hangen. Sommige van deze slachtoffers hebben pech om meerdere keren slachtoffer te worden’, zegt Mathoera.
De parlementariër heeft met diverse mensen in verschillende buurten gesproken, die slachtoffer zijn geworden van deze misdrijven. De burgers klagen dat zij zelden de politie zien surveilleren. Bovendien zeggen ze dat zij ook nimmer iets terug horen van de politie over hun inbraak of beroving. ‘De communicatie met de politie verloopt bijzonder stroef en is zeer gebrekkig. Als getraumatiseerde slachtoffer krijgen ze het gevoel dat zij zelf achter de politie moet aanrennen voor het verdere verloop van hun zaak, terwijl ze toch mogen verwachten dat de politie met hun zaak bezig is op te lossen. Over de gestolen spullen, de aanhouding van verdachten, slachtoffer begeleiding en de definitieve afhandeling van de zaak horen ze niets terug, terwijl dit het minimale is, wat men mag verwachten van de politie’, zegt het DNA-lid.
Volgens Mathoera kan het verhogen van de zichtbaarheid van de politie een verbetering brengen. Andere mogelijke maatregelen zijn betere voorlichting, betere begeleiding van slachtoffers, snellere en efficiëntere afhandeling van zaken en terugkoppeling naar slachtoffers, verbeteren van opsporing van daders, meer opsporingsbevoegdheden en materieel aan de politie, zwaardere straffen voor recidivisten en goede opvang en begeleiding aan jongeren die voor het eerst betrokken worden bij criminaliteit. Zolang deze maatregelen uitblijven, adviseert Mathoera aan de samenleving dat ze alerter wordt in de diverse wijken en buurten. ‘Buurtgenoten dienen telefoonnummers uit te wisselen, te letten op ongebruikelijke bewegingen in de buurt en meteen dat aan elkaar door te geven en ook extra letten op elkaars woningen’, aldus Mathoera.

error: Kopiëren mag niet!