Mahinder Jogi: ‘Regering geeft niet nodige aandacht aan agrarische sector’

Bisnoe Gopal van Gopex International NV sprak onlangs over het belang van het operationeel stellen van het residulaboratorium van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij. Het in Suriname niet op een gedegen manier kunnen uitvoeren van controle op agrarische exportproducten maakt dat er veel groenten de Europese markt niet bereiken vanwege afkeuring. Dit heeft Suriname zeker een groot deel van zijn exportmarktaandeel gekost. Volgens volksvertegenwoordiger en landbouwer Mahinder Jogi is het lab een noodzaak.
‘LVV weet dat vandaag aan de dag bedrijven gecertificeerd moeten zijn om te kunnen exporteren en een bepaald niveau van concurrentie aan te kunnen. Het ministerie van LVV is de autoriteit die faciliterend moet optreden. Alleen het feit dat het zo lang duurt om het residulab in orde te krijgen, geeft aan hoe serieus de regering de agrarische sector neemt’, zegt Jogi. De regering geeft volgens Jogi dus niet de nodige aandacht aan de agrarische sector. Jogi zegt verder dat het in beginsel niet alleen om het lab gaat. Het lab komt pas in beeld als men al heeft geproduceerd. ‘Om tot die productie te komen, zijn er een hele boel zaken die van belang zijn. Ten eerste moet de voorlichting vanuit de overheid gedegen zijn. De voorlichting van LVV laat veel te wensen over. Vroeger werden ambtenaren van LVV getraind om de landbouwers voorlichting te geven. Dat gebeurt nu nauwelijks. Daar moet men beginnen. Zodoende kan het gebruik van pesticiden worden gedemotiveerd en heeft het product weinig gift. Dit, omdat men leert om gezond te produceren. Dit resulteert vervolgens in positieve exporten op de markt. Vracht is ook een groot probleem. De tarieven van SLM bijvoorbeeld zijn te hoog. Als men €4 voor vracht moet betalen voor 1 kilo peper, voor hoeveel verkoop men die peper daar?’, vraagt Jogi zich af.
Hoewel het Surinaamse exportaandeel in Europa niet groot is, zal dat volgens Jogi behouden moeten worden. ‘Als de president praat over een voedselschuur, weet ik niet als hij menens is dat te doen, of dat hij het van iemand heeft gehoord. Tot nu toe heb ik vanuit de regering weinig beweging gezien, waaruit ik zou kunnen afleiden dat men menens is om een voedselschuur te worden’, meent Jogi. Volgens Jogi moet er geen beleid worden uitgestippeld, omdat men ergens de klok hoort luiden. Zaken moeten goed worden bestudeerd en gestructureerd worden aangepakt om het beoogde rendement te halen. ‘Er moet een gericht agrarisch beleid komen, waar voorlichting belangrijk is. Ook exportpromotie en financiering zijn van belang. Als ik een kast van één hectare wil bouwen, heb ik SRD 800.000 nodig. Welke landbouwer kan dit geld op tafel leggen?’, aldus Jogi. Uit. Het gaat dus volgens Jogi niet alleen om een residulab, maar om het begin van de keten. Als het begin al goed is, is er volgens hem hoogstwaarschijnlijk niet eens een lab nodig. Er zijn facetten die aan elkaar samenhangen en integrale aanpak vergen.
Het residulab van LVV was kort na bouw tot de grond afgebrand. Het bleek niet eens verzekerd te zijn. Nu staat het weer daar, maar het is niet operationeel. Het ministerie van LVV, met name de minister van LVV die volgens de medewerkers van het ministerie de enige persoon is die de pers te woord zou mogen staan, was niet te bereiken voor een reactie op plannen met het lab.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!