Eerste Commewijne Divali Nagar

Eerste Commewijne Divali NagarDe Stichting Vrienden van Commewijne organiseert van zaterdag 7 november tot woensdag 11 november voor het eerst een ‘Commewijne Divali Nagar’ in het district Commewijne. Hierbij krijgt Commewijne ook, zoals jaarlijks in Paramaribo gewend, een grote dia. Nagar betekent ‘dorp’ in het Sarnami en het Hindi. De dia wordt aanstaande zaterdag om 18.00 uur aangestoken. Dit zal volgens Shailindra Girjasing op een vrij multireligieuze manier gebeuren, waarbij een maulvi, een pandit en een pater voor toespraken aanwezig zullen zijn. Hierbij zal het onderwerp ‘licht’, centraal staan. “Hiermee wordt er geprobeerd het Divali-feest een open karakter te geven en niet meer in de Hindoegemeenschap alleen te houden, maar het tot een echte nationale feestdag te maken”, zegt Girjasing.
Het concept is hetzelfde als het concept van Paramaribo. “Het is nog steeds een nationale dia. Alleen speelt de afstand een rol. Het enige waar Commewijne in verschilt, is dat ondernemers de kans krijgen om hun waar ten toon te stellen.” De locatie, een paar honderd meter verwijderd van de brug, is volgens Girjasing ook bewust gekozen. “We hebben het niet bij mij op het achtererf of bij een mandir gehouden, omdat dat beperkingen oplegt.” De file zorgt ook elk jaar een probleem bij het bereiken van het Onafhankelijkheidsplein. Het Onafhankelijkheidsplein zal volgens Girjasing het noorden van Paramaribo kunnen coveren. “Wij kunnen Commewijne, Indira Gandhiweg, Highway enz. coveren.” Voor een eerste keer verwacht de stichting een bezoekersaantal van ongeveer 5.000 mensen. De nagar (dorp) is open van 18:00 uur tot 22:00 uur in de avond. De dia brandt constant. De stichting constateert dat er op de scholen van het openbaar onderwijs weinig bekendheid bestaat over het Divali-feest. Er is daarom gemeend middels een lesbrief meer bekendheid te geven aan de religieuze betekenis van het feest en de viering daarvan in Suriname. Deze lesbrief is via de afdeling Inspectie van Onderwijs op de scholen in Commewijne gedistribueerd.

error: Kopiëren mag niet!