President benoemt binnenkort nieuwe governor CBvS

De regering kijkt serieus naar de benoeming van een nieuwe governor voor de Centrale Bank van Suriname (CBvS). President Desi Bouterse heeft zich intussen al hierover gebogen en zal het dus niet lang meer duren voordat de opengevallen post bij de moederbank wordt ingevuld. Dit bevestigt vicepresident Ashwin Adhin tegenover Dagblad Suriname. ‘We hebben nu een minister van Financiën, die de verantwoordelijke governor was. Gillmore Hoefdraad zit nog in een overgangsfase, maar wij zijn hard ermee bezig’, stelt de vp. Over de kandidaten en het termijn kan Adhin vooralsnog niet veel kwijt. Het gaat volgens hem om een kwestie van tijd. VHP-fractieleider Chan Santokhi gaf bij de behandeling van de suppletoire begroting over 2015 aan dat het belangrijk is voor het herstel van vertrouwen, dat de vacante functie van governor van de moederbank spoedig wordt ingevuld. Hij wees op de onrustige situatie op de valutamarkt. De laatste weken is een lichte stijging te merken bij de valuta straatkoers. Is het zo dat de Centrale Bank van Suriname (CBvS) een US-dollar bankkoers heeft vastgesteld van SRD 3.35 (verkoop), op straat blijkt dat de Amerikaanse dollar voor SRD 3.95 te verkrijgen is. De Eurokoers blijkt ook een lichte stijging te vertonen van de SRD 3.67 van de moederbank. Bij de cambio’s moet de consument een bedrag van SRD 4.32 neertellen. In de tijd waarin volgens Santokhi er sprake is van financiële crisis is het belangrijk dat de functie wordt ingevuld. Adhin onderkent het belang van de invulling van deze post. Volgens hem is de regering ook druk bezig naar modellen te zoeken om vooral de stijging van de valutakoersen tegen te gaan.
Hoefdraad zorgt nu voor continuïteit beleid CBvS
Partijgenoot Mahinder Jogi vindt het niet in de haak dat minister Gillmore Hoefdraad, die governor was van de CBvS, nog gebruik maakt van de faciliteiten van de bank. Jogi zegt dat Hoefdraad nog wordt beveiligd door de CBvS. Bovendien zou hij elke dag nog gaan naar de bank en gebruik maken van zijn oude kantoorruimte. Het assembleelid suggereerde dat de minister van Financiën zijn invloed aanwendt op de CBvS, die onafhankelijk van de regering dient te opereren. Adhin zegt dat het inderdaad zo is dat Hoefdraad gebruik zou maken van faciliteiten van de bank. Echter gaat het volgens hem om een kwestie van een overgangsperiode. ‘Hier ga je dan altijd moeten gaan kijken dat de leiding niet faalt en dat je weet dat er continuïteit is over de CBvS. Uiteraard zijn er nog enkele zaken waarbij Hoefdraad nog bemoeienis heeft. Het gaat om zaken die lopend zijn en die hij zou moeten afhandelen. De bedoeling is om zo snel mogelijk de twee zaken te scheiden’, aldus Adhin. De functie van waarnemend governor wordt op dit moment ingevuld door Ingeborg Geduld-Nijman.
FR

error: Kopiëren mag niet!