AHKCO wil accrediteren en regionaliseren

De Academie voor Hoger Kunst- en Cultuuronderwijs (AHKCO) heeft op vrijdag 30 oktober haar openingscollege gehad en start hiermee haar 35ste collegejaar. De interesse voor de academie wordt door de jaren heen volgens directeur Ashok Hirschfeld door de jaren heen steeds groter. AHKCO staat voor de komende twee jaren voor grote uitdagingen. Voor haar 35-jarig bestaan wil de directeur evalueren, om te kijken als er op dezelfde voet door moet worden gegaan, of een nieuwe koers moet worden ondernomen. AHKCO biedt de opleidingen Journalistiek, Beeldende Kunsten en Maatschappelijk Werk.
Het instituut heeft volgens Hirschfeld voor Suriname op maatschappelijk gebied veel mogen betekenen. “Er zijn veel mensen opgeleid en afgeleverd, die heel nuttig werk doen op het ministerie van Sociale Zaken bijvoorbeeld. Op journalistiek gebied zijn bijna al onze studenten werkzaam bij de mediabedrijven. Wat beeldende kunsten betreft, hebben wij in de grafische industrie heel wat betekend. Wij hebben veel internationaal bekende kunstenaars opgeleverd. Wij hebben dus meer een bijdrage geleverd op het gebied van menselijke ontwikkeling”, zegt Hirschfeld. AHKCO wil het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur weten welke behoefte Suriname heeft aan opgeleid kader in de komende 5 jaren. Op basis daarvan zullen de studierichtingen worden geëvalueerd en eventueel inhoudelijk op nieuwe richtingen worden aangepast. “We willen ook kijken wat Caricom te bieden heeft om te regionaliseren. Het moet dus niet om constant richting Nederland of Amerika kijken gaan”, zegt Hirschfeld.
Het instituut wil richting accreditatie gaan. De zelfevaluatie zal in juni 2016 moeten zijn afgerond. Daarna zullen er actieprogramma’s worden opgezet om de kwaliteitszorg op poten te krijgen. Er wordt een kosteninschatting gemaakt van zeker een SRD 1.5 miljoen voor het accreditatieproces. AHKCO zal ook moeten bijbouwen. Het gebouw aan de Waterkant is te klein voor de 500 studenten. De directeur wenst een gebouw op het universiteitscomplex op te kunnen zetten, maar de wens is nog in overweging.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!