DSB Bank gaat voor anti-kwikvervuiling bij Nationale Kunstbeurs

1 Opvallend kunstwerk voor DSB staat symbool voor NKB en anti-kwikvervuilingDe Nationale Kunstbeurs in Suriname die dit jaar 50 jaar bestaat, ging gisteravond van start en wordt gehouden op het achterterrein van de DSB Bank. Renate Cruden van de afdeling Marketing van de DSB zegt dat de bank kunst een warm hart toedraagt en er bekend om staat dat zij de Surinaamse kunst waardeert. De bank bezit momenteel namelijk de grootste kunstcollectie van alle bedrijven in Suriname. Die collectie is ook in het gebouw en in de tuin uitgestald. Door het ondersteunen van de Nationale Kunstbeurs (NK) en haar participanten geeft de bank een positieve impuls naar het kunstgebeuren in Suriname toe. Zeer opvallend op dit moment zien we op het voorterrein van de bank het kunstwerk van kunstenaar George Struikelblok bestaande uit een achttal reuze gouden ‘pitpit’ blokken.
Struikelblok zegt dat hij de opdracht kreeg om een kunstwerk te maken dat zowel de aandacht op de NKB als het gevaar van Kwik voor mens en milieu zou weergeven. Hiervoor werd hij benaderd door The Backlot Suriname die de ‘No Kwik campagne’ organiseert en de NKB die een opvallend kunstwerk, een ‘eyecatcher’ bij de voorgevel van de bank waar de beurs gehouden wordt wenste. De boodschap van het kunstwerk is dat goud belangrijk is maar men moet het op de juiste manier ontginnen en wel zodanig dat het geen schade aan mens en milieu aanricht. Het kunstwerk moet dus een stukje bewustwording op het stuk van kwikvervuiling helpen creëren en met de enorme afmeting de aandacht trekken voor de NKB. De blokken zijn door studenten van het Nola Hatterman art academie gemaakt waarbij cement en draad als materiaal zijn gebruikt. De blokken zijn hierna beschilderd door kinderen met een beperking uit het speciaal onderwijs te weten de Kennedyschool, de Mytylschool en de Brailleschool zodat zij ook hun stem konden laten horen. Zij hebben ook de protestborden gemaakt die bij het kunstwerk horen waarbij zij de teksten zelf mochten bedenken.

error: Kopiëren mag niet!