Zaken doen met Suriname wordt moeilijker

Zaken doen met Suriname wordt moeilijker 1
Zaken doen met Suriname wordt moeilijker 2Zaken doen met Suriname wordt moeilijker. Kregen we een lichte stijging op de lijst van de Ease of Doing Business in 2013, 2014 en 2015, voor 2016 wordt verwacht dat we zullen terugvallen. In 2013 stonden we nog op de 163ste plaats. Mede door enkele hervormingen, waaronder het vergemakkelijken van het proces om een naamloze vennootschap (nv) op te richten, steeg ons land op de ranglijst tot 154 in 2015. Maar in de nieuwste uitgave van het Doing Business 2016-rapport van de World Bank Group zal ons land in 2016 dalen op de ranglijst naar de 156ste plaats. De index is een lijst die opgesteld en gepubliceerd wordt door de Wereldbank. Economieën van 189 landen worden vergeleken en gerangschikt op hun gemak van zaken doen. De laagste ranking begint bij de 189ste plaats en eindigt bij de 1ste plaats, de hoogste ranking. Een hoge ranking geeft het gemak van zaken doen in een land weer. Het geeft ook aan dat de regelgeving in een land met een hoge ranking bevorderlijk is voor het starten en in productie brengen van een lokaal bedrijf.
Op de ranglijst van een nieuwe zaak starten in Suriname, gaan we met 3 plaatsen achteruit; van 180 naar 183. Het verkrijgen van energie voor projecten zal ook moeilijker worden (van 88 naar 93ste plaats), terwijl het ook moeilijker zal worden om leningen te krijgen voor zakelijke doeleinden (van 171 naar 174). Het enig punt waarop Suriname vooruit gaat in de categorieën, is de handel buiten Surinaamse grenzen. Hier stijgt Suriname 18 plekken, van de 95ste plaats naar de 77ste plaats. Deze groei zal komen door de implementatie van het Asycuda-systeem bij de douane.
Ons buurland Guyana doet het veel beter dan Suriname. Van de 189 landen staat het land van president David Granger op de 137ste plaats. Het land van president Nicolas Maduro, die onlangs in Suriname was, staat bijna aan het eind van de lijst. Zaken doen met Venezuela is in feite afgeraden volgens dit rapport. Ze staan op de 186ste plaats. De bevriende Haïti bezet plek nummer 182, terwijl de andere goede metgezel van ons land, Equitoriaal Guinea, op de 180ste plaats staat. Nummer 1 op de ranglijst is Singapore, gevolgd door Nieuw Zeeland, Denemarken, Zuid-Korea, Hong Kong, Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

error: Kopiëren mag niet!