Oud-strijders plaatsen bloemstuk bij Koreaans monument

1 Oud Strijders van RamdhanieOp zaterdag 24 oktober was precies 70 jaar geleden dat de Verenigde Naties werd opgericht. In herdenking van dit 70-jarig bestaan hebben 45 landen ongeveer 150 monumenten met blauw licht versierd. In dit kader heeft het bestuur van de Vereniging van Surinaamse ex-Korea Oorlogsvrijwilligers ook een blauwe doek en een bloemstuk geplaatst om het Koreaans oorlogsmonument aan de Waterkant, naast het gebouw van De Nationale Assemblee. Oud-strijders van de Koreaans Oorlog, Fred van Russel en Wifred van Gom, geven aan dat zij allemaal hebben gestreden onder de vlag van de United Nations, waarvoor zij allen een servicemedaille hebben ontvangen. ‘Wij hebben gevochten in de Koreaanse Oorlog 5 jaar nadat de VN geproclameerd was. De lidlanden hebben dus mee geparticipeerd aan deze oorlog. In die tijd was Suriname een kolonie van Nederland en zo zijn wij naar Korea gegaan om te strijden met zo’n 105 Surinamers, die deel uitmaakten van de eerste combat onder de vlag van de VN.’
De namen van de oorlogsvrijwilligers zijn vermeld op het monument. ‘Dit is een belangrijk moment geweest voor Suriname en zou eigenlijk in de geschiedenisboeken moeten staan’, aldus Van Russel. In een oorlog die duizend slachtoffers heeft gemaakt, is er van de Surinaamse vrijwilligersmissie 2 gesneuveld in de oorlog en enkele zijn ernstig gewond geweest. De 2 gesneuvelden, J.W. Bandison en D. G. Seedorf, zijn ook apart herdacht middels een soort plaatmonument naast het Koreaans monument. ‘Kijk je nu naar Korea en hoever dit land is gekomen en wat ze allemaal hebben bereikt, dan ben je toch trots dat jij ook een bijdrage heb kunnen leveren hieraan’, aldus oud-strijder Van Russel.

error: Kopiëren mag niet!