Wereld Poliodag

Op 24 oktober 2015 is het Wereld Poliodag. In het kader van de eliminatie van polio wereldwijd zal vanaf deze datum in Suriname gestart worden met de toediening van een nieuw vaccin tegen polio. Polio of kinderverlamming wordt door een virus veroorzaakt. Het is een heel besmettelijke ziekte, die vooral voorkomt bij kinderen onder 5 jaar.
Sinds 1988 is het aantal gevallen van polio wereldwijd met 99% gedaald, van 350.000 naar 359 gevallen in 2014. In 2015 komt polio alleen nog maar in 2 landen in de hele wereld voor. Met ondersteuning van de Paho zijn de landen in de Amerikaanse regio, waaronder ook Suriname, erin geslaagd om polio als eerste regio uit te roeien in 1994. Er wordt geschat dat met het uitroeien van de ziekte er wereldwijd tenminste 40-50 miljoen USD uitgespaard zal worden over de komende 20 jaar. En daarnaast zal uitroeiing van de ziekte betekenen dat geen enkel kind meer zal hoeven te lijden of doodgaan aan polio.
Om deze ziekte totaal uit te roeien, heeft de Wereld Gezondheidsorganisatie, WHO, een polio eliminatieplan opgesteld. Tijdens de World Health Assembly hebben alle landen, waaronder ook Suriname, toegezegd dat zij zullen meewerken om dit plan uit te voeren.
Het laatste geval van polio in Suriname was in 1980. Dit is onder meer te danken aan het Nationaal Immunisatieprogramma, dat voor het grootste deel wordt uitgevoerd door de Stichting Regionale Gezondheidsdienst en de Medische Zending. De nationale vaccinatiedekking voor polio was 85% in 2014. Dit betekent dat maar 85% van de kinderen onder één jaar oud, op tijd wordt gevaccineerd. Hoewel er al 35 jaren geen polio meer is voorgekomen in Suriname, blijft er toch nog een klein risico bestaan als de vaccinatiedekking niet verhoogd wordt naar minstens 95%.
Een van de vereisten in het polio-eliminatieplan is dat elk land, voor het eind van 2015, het Inactief Polio Vaccin (IPV) opgenomen moet hebben in het nationaal vaccinatieschema. In Suriname werd tot nu toe uitsluitend gevaccineerd met het Oraal Polio Vaccin (OPV), dat in de vorm van een druppeltje aan de kinderen gegeven wordt. Het IPV, dat in de vorm van een prikje gegeven wordt, zal de eerste dosis OPV vervangen. Dit betekent dat kinderen, die 2 maanden oud zijn en voor hun eerste vaccinatie naar het consultatiebureau gaan, 2 prikjes zullen krijgen: de pentavalent prik en de polio prik. Bij de tweede, en volgende vaccinatie bezoeken, zal het kind nog het polio druppeltje krijgen, naast de pentavalent prik.
Het Nationaal Immunisatieprogramma van BOG voert het polio-eliminatieplan uit, met ondersteuning van Paho en Unicef, onder de slogan: “Al 35 geen polio, Suriname, dat houden wij zo!” Hierbij zijn vooral ouders en de Surinaamse gemeenschap onmisbaar, om ervoor te zorgen dat het Surinaamse kind op tijd en volledig gevaccineerd wordt, en daardoor volledig beschermd is.
Nationaal Immunisatieprogramma (BOG)

error: Kopiëren mag niet!