Duiker heeft naam Bouterse nimmer genoemd

Willy Duiker, de in ongenade gevallen ex-directeur van de NV Energie Bedrijven Suriname (EBS), heeft op geen enkel moment de naam van president Desi Bouterse genoemd in de megacorruptiezaak binnen het energiebedrijf. Dit zegt John Kraag, advocaat van Duiker, aan Dagblad Suriname. Duiker zou volgens berichten in de media eerder bij het Hof van Justitie hebben aangegeven dat hij instructies heeft uitgevoerd van niemand minder dan president Bouterse. ‘Ik weet niet hoe men op het idee is gekomen dat mijn cliënt de naam van het staatshoofd heeft genoemd. In ieder geval is in mijn bijzijn geen enkele naam genoemd. Althans ik heb geen namen genoemd’, stelt de advocaat. Evenals de verdediging van de twee medeverdachten in deze zaak vindt Kraag dat het een civiele zaak betreft en dat er totaal geen strafrechtelijke gevolgen hieraan verbonden mogen worden. Volgens Kraag gaat het hier om een pure civiele kwestie, die verworden is tot een soort strafwaardig gedrag, dat geëtaleerd zou zijn door het Openbaar Ministerie.
Clad-rapport deugt niet
Kraag zegt dat het rapport van de Centrale Landaccountantsdienst (Clad) van geen enkele kant deugt. De advocaat vindt dat zijn cliënt nimmer door de samenstellers van het rapport is gehoord en heeft vooral de accountant van de EBS, BDO Assurance NV, haar onderzoek niet volgens de geldige regels uitgevoerd. Punten uit het rapport zijn volgens Kraag dusdanig naar voren gebracht, waardoor ze erger lijken dan zij zijn. Een voorbeeld is dat de Clad niet heeft onderzocht of de accountant deze zaken behoorde te onderzoeken. Het feit dat BDO dit heeft nagelaten, is in het nadeel van Duiker uitgevallen.
Duiker reeds door gemeenschap veroordeeld
Kraag vindt dat door het uitlekken van de verschillende onderzoeksrapporten zijn cliënt reeds door de gemeenschap is veroordeeld. Hierdoor zijn ook zijn rechten als verdachte geschaad. Volgens hem blijft Duiker verdachte, totdat de rechter zelf een beslissing hierover heeft genomen. ‘Zo gaat het niet in een rechtstaat’, stelt de raadsman. Kraag zegt dat de zaak pas in de beginfase zit, omdat een aantal mensen nog moet worden verhoord.
Vaseur weet ook niets over betrokkenheid president
Ook medeverdachte Kenneth Vaseur pleit onschuldig te zijn van de bevindingen in zowel het Clad-rapport als het verslag van BDO. Dit wordt bevestigd door zijn advocaat, Eloa van der Hilst. Ook hij vindt dat hij onrechtmatig is ingesloten. Aan beide heren worden verduistering, gekwalificeerde verduistering, oplichting en valsheid in geschrifte ten laste gelegd. Duiker werd op maandag 21 september als verdachte verhoord in de EBS-fraudezaak. Naar aanleiding van het urenlange verhoor werd besloten om tot inverzekeringstelling van de EBS-topman over te gaan. Vaseur is woensdag 23 september ingesloten. Volgens de media zou Duiker verklaard hebben dat onder meer ruim vier miljoen dollar betaald zou zijn zonder zijn tussenkomst. Het was de voormalig minister van Financiën, Adelien Wijnerman, die de Centrale Bank van Suriname aanschreef om de betaling te verrichten. Duiker vindt daarom dat ook anderen als verdachte aangemerkt moeten worden. De directeur van Greenland Development, Dick van Kanten, had zich volgens Duiker bij Bouterse beklaagd over het uitblijven van de betaling. Al deze stellingen blijken volgens Kraag niet juist te zijn.
FR

error: Kopiëren mag niet!