‎Paul Somohardjo: "Die 500 Javanen zouden de PL echt niet versterken"

“Die 500 Javanen zouden de PL echt niet versterken”, zegt PL-voorzitter Paul Somohardjo cynisch in gesprek met Dagblad Suriname doelend op de 500 verpleegkundigen uit Midden-Java die Indonesië wil aanbieden aan Suriname. Het gaat het verstand van Somohardjo te boven dat deze gift, die Suriname in feite met beide handen moest aangrijpen, negatief wordt benaderd. Hij kan het zich niet indenken dat Suriname een bevriende natie die hulp wil aanbieden, op een dergelijke wijze behandeld. “Het kat-en-muis-spelletje van wel of niet tussen de Surinaamse ministers onderling pleegt een flinke inbreuk op het imago van S‎uriname”, meent de PL-topman. “Suriname komt onbetrouwbaar en ongeloofwaardig over.” Voor Somohardjo rest er geen ander keus dan te stellen dat de regering bang is om 500 Javanen toe te laten in het land uit vrees dat zij de PL zouden versterken.
Werkers uit buitenland geen nieuwigheid
Somohardjo zegt dat het beslist geen nieuwigheid is dat er werkers uit het buitenland werkzaam worden gesteld in Suriname. Als voorbeelden somt hij op het Chinees bedrijf Dalian dat zijn eigen arbeiders bracht om de wegen te asfalteren en de Cubaanse artsen die ook arbeid hebben verricht in Suriname. Vooral op het gebied van oogheelkundig onderzoek, hebben zij hun stempel gedrukt. Anderzijds werden er ook beurzen aangeboden aan Surinaamse studenten om de medische studie te volgen in Cuba. Middels de credit line die Suriname heeft met India, is ook bijzonder veel materieel door India geschonken aan Suriname. Hiervan is er ook sprake in de relatie met China. De PL’er wijst ook op de Filipijnse en Indiase arbeiders die werken in Suriname. Volgens Somohardjo betreft het allemaal diensten en giften die door bevriende naties zijn aangeboden en waarop er gretig is ingegaan gedurende de toenmalige Nieuw Front-regering. “Het is niet als Venezuela, ze geven ons olie dan willen ze in ruil daarvoor rijst hebben.”
Moestadja bang voor functie
Dat door de minister van Arbeid, Soewarto Moestadja, een persbericht de deur wordt uitgestuurd waarin vermeld staat dat er geen indiening van vergunningen hebben plaatsgevonden, typeert Somohardjo als ‘uitermate en onsterfelijk belachelijk’. “Er worden krachten uitgeleend, niemand heeft aangevraagd.” Hij wijst erop dat Indonesië een handreiking heeft gedaan voor het bieden van hulp. Volgens de PL-topman zou Suriname dit moeten appreciëren en met beide handen aangrijpen. “Maar de hulp wordt zo negatief benaderd alsof zij Suriname willen bedelen voor het bieden van hulp.” Somohardjo zegt dat Moestadja voorbij gaat aan het feit dat ‘Java een miljoenenstad is waar de gezondheidszorg op een bijzonder hoog ladder staat’. Suriname moest slechts zijn huiswerk maken door de verpleegkundigen goed te accommoderen. “De betaling was niet eens aan de orde gesteld.”
Verpleegkundigen ingezet voor nierdialyse
De 500 verpleegkundigen zouden ingezet worden voor de nierdialyse. Somohardjo waarschuwt ervoor dat de gezondheidszorg in Suriname bezig is af te stevenen naar een afgrond. ‘Behalve de verschillende verzekeringen en de gratis dienstverlening die op rood staan en clienten in onzekerheid stellen, is ook de gezondheidszorg aan het afbrokkelen’, waarschuwt de PL-topman.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!