Vaseur weet niets over betrokkenheid Bouterse bij EBS

1 Vaseur weet niets over betrokkenheid Bouterse bij EBS 2
1 Vaseur weet niets over betrokkenheid Bouterse bij EBS 3
1 Vaseur weet niets over betrokkenheid Bouterse bij EBS 1Kenneth Vaseur, de in ongenade gevallen ex-directeur van de NV Energie Bedrijven Suriname (NV EBS), weet niets van de betrokkenheid van president Desi Bouterse bij de grootschalige corruptiepraktijken binnen het energiebedrijf. Dit zegt Eloa van der Hilst, advocaat van Vaseur, aan Dagblad Suriname. Het is de ontslagen waarnemend EBS-directeur Willy Duiker die eerder aangegeven heeft dat hij instructies heeft uitgevoerd van niemand minder dan president Desi Bouterse. Van der Hilst zegt dat haar cliënt nog steeds voor onschuld pleit. Vaseur heeft volgens haar aangegeven dat hij onrechtmatig in verzekering is gesteld, omdat hij de 50% aanbetaling van Greenland Development NV op geldige wijze heeft gedaan en de tweede betaling juist heeft tegengehouden, omdat er geen tegenprestatie was. Evenals advocaat Benito Pick, die Greenland-directeur Dick van Kanten vertegenwoordigt, vindt Van der Hilst dat het een civiele zaak betreft en dat er totaal geen strafrechtelijke gevolgen hieraan verbonden mogen worden. Vaseur wordt behalve van verduistering ook van vervalsing en oplichting beschuldigd. Zijn advocaat zegt dat er geen bewijs is, waaruit blijkt dat haar cliënt schuldig is aan vervalsing, oplichting en verduistering. De advocaat blijft erbij dat er geen harde feiten zijn die haar cliënt aantonen als schuldige.

Verdediging bekijkt mogelijkheden Vaseur vrij te krijgen

Van der Hilst zegt dat zij op dit moment druk doende is mogelijkheden te bekijken om opnieuw een verzoek tot invrijheidstelling van Vaseur in te dienen. “Om een nieuw verzoek nu in te dienen, moeten er echte gewijzigde omstandigheden van feiten zijn. Wij zijn bezig het dossier door te nemen en te kijken in hoeverre wij mogelijkheden zien om een nieuwe 54A in te dienen. Wij zijn onze strategie aan het bepalen, omdat wij niet gewoon zomaar een verzoek willen indienen. Als wij iets gaan doen, willen wij dat dan echt goed doen”, stelt de raadsvrouw. De inverzekeringstelling van Vaseur loopt af op 30 oktober. Dan zal hij wederom voor de rechter-commissaris worden voorgeleid voor de bewaring.
Status gvo onbekend
De eventuele oplichting is volgens de advocaat pas begonnen toen hij al afgezwaaid was. Het OM heeft intussen een vordering ingesteld voor gerechtelijk vooronderzoek (gvo) in deze zaak. Het gvo is gevorderd tegen Duiker, Vaseur en Dick van Kanten, directeur van NV Greenland. Hij heeft in totaal US$ 8,5 miljoen ontvangen van de EBS voor levering van een noodstroomaggregaat en twee mobiele noodstroominstallaties. De levering is uitgebleven. Van der Hilst zegt dat zij vooralsnog niet weet wat de status is van dit gvo, omdat zij formeel hiervan niet in kennis is gesteld.
‘4 miljoen dollar door tussenkomst Bouterse betaald’
Volgens Duiker is onder meer ruim 4 miljoen dollar betaald zonder zijn tussenkomst. Het was de voormalige minister van Financiën, Adelien Wijnerman, die de Centrale Bank van Suriname aanschreef om de betaling te verrichten. Duiker vindt daarom dat ook anderen als verdachte aangemerkt moeten worden. De directeur van Greenland Development had zich volgens Duiker bij Bouterse beklaagd over het uitblijven van de betaling.
FR

error: Kopiëren mag niet!