Gajadien verdenkt BDO van meewerken aan megafraude EBS

1Gajadien verdenkt BDO.1Assembleelid Asiskumar Gajadien verdenkt het accountantsbureau BDO Assurance NV van het meewerken aan het verbergen van de megafraude bij de NV Energie Bedrijven Suriname (NV EBS). De parlementariër zegt aan Dagblad Suriname dat hij het frappant vindt dat BDO noch in 2011, 2012 en 2013 een waarheidsbeeld heeft gepresenteerd van wat zich binnen het energiebedrijf afspeelde. Pas nadat het rapport van de Clad melding maakte van grootschalige onregelmatigheden, besloot BDO om met een verklaring te komen over het jaarverslag van 2014. Dit roept volgens Gajadien enorme vraagtekens op over de betrokkenheid van BDO bij het megacorruptieschandaal binnen de EBS. De politicus vraagt zich af of er geen klacht ingediend moet worden bij de Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) waar de registeraccountants van BDO aangesloten zijn. Hij pleit daarom ervoor dat er een externe forensisch-accountant moet worden ingeroepen om de betrokkenheid van de accountant tot het fijnste te onderzoeken. Het feit dat de accountant zich nu wil distantiëren van het uitgelekte verslag, ziet hij slechts als een manier om in een veilige zone terecht te komen.
BDO als registeraccountant betrokken bij DSB-fraudeschandaal
Gajadien zegt dat BDO als registeraccountant van De Surinaamsche Bank (DSB) ook betrokken is geweest ten tijde van grootschalige fraudeschandalen. De DSB heeft in april 2015 bij het uitvoeren van haar interne controles geconstateerd dat er een vermoedelijke fraude met creditcards heeft plaatsgevonden. Hierbij zou een bedrag van USD 4.4 miljoen op mysterieuze wijze zijn buitgemaakt. Hoewel hij BDO niet direct beschuldigt voor haar betrokkenheid bij deze kwestie, vindt Gajadien het frappant dat het dezelfde accountant is die overal aanwezig is waar megacorruptiezaken zich voordoen. Alleen dit feit roept vraagtekens bij hem op om de NBA in te schakelen over de werkzaamheden van BDO.
Gebrek aan wet op jaarrekeningen houdt investeerders weg
De parlementariër stelt dat het tekort aan een Wet op Jaarrekening al jaren ervoor heeft gezorgd dat buitenlandse investeerders weigeren naar Suriname te komen. De investeerders weigeren volgens hem mee te werken als er ook geen aanscherping komt op regelgeving met betrekking tot accountantsonderzoeken. Om corruptiegevallen te voorkomen, stelt hij voor dat een accountantsbureau niet langer dan vijf jaar verbonden wordt bij één bedrijf. Het zou volgens hem beter zijn om een roulatiesysteem in te bouwen als in Nederland. Daar gebeurt dit om de acht jaar. “Voor een kleine samenleving als Suriname, zou het niet langer dan vijf jaar moeten duren”, aldus Gajadien.
BDO voert meerdere werkzaamheden voor EBS uit
Gajadien stelt dat BDO naast zijn taak als registeraccountant ook andere projecten voor de EBS uitvoert. Hij stelt dat het altijd een conflict of interest is wanneer een accountantsbureau, behalve dat zij een accountantsonderzoek doen, ook andere werkzaamheden voor dat bedrijf uitvoeren. In het verslag plaatst BDO vraagtekens bij het jaarverslag van 2014 van de EBS. BDO struikelt over een overeenkomst met Superior Contracting die getekend is namens de RvC, maar waarvan niet alle leden op de hoogte waren. Erger nog, er zijn koopopdrachten getekend door de op non-actief gestelde waarnemend directeur, Willy Duiker, op basis van facturen van Superior Contracting. Het gaat om bedragen in miljoenen Euro’s en Amerikaanse dollars. Ook de naam van Olibis wordt meerdere malen genoemd, waarbij de aandacht wordt getrokken door overfacturering. De accountant geeft aan dat nagenoeg alle leveringen van de leverancier administratief zijn verwerkt, maar dat in 2014 onjuiste prijzen zijn gehanteerd en beklaagt zich erover dat documenten waarnaar gevraagd is, niet zijn ontvangen. Het betreft niet alleen documenten van de overeenkomst met Superior Contracting, maar ook die met Greenland, waardoor het onmogelijk is om na te gaan wat de stand van zaken is.
FR

error: Kopiëren mag niet!